Stiri medicale

Eliminarea cotei TVA din calculul taxei clawback este obligatorie

Data ultimei actualizari: 08/03/2013

poza decizie taxa clawbackAsociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR), solicita autoritatilor recalcularea cuantumului taxei clawback pentru trimestrul IV 2012, pentru a elimina din baza de calcul cota de TVA aferenta valorii totale a vanzarilor de medicamente, respectand astfel decizia Curtii Constitutionale a Romaniei din data de 5 februarie 2013.

APMGR a atras atentia in nenumarate randuri asupra faptului ca actuala forma a taxei clawback este incorecta, nesustenabila si va duce la distrugerea industriei farmaceutice locale, cu efecte sociale grave, si anume: restrictionarea accesului pacientilor la tratament farmaceutic cu preturi accesibile.

Conform declaratiilor facute de Dragos Damian, Presedintele APMGR,  interpretarea eronata a OUG 17/2012 obliga in continuare producatorii de medicamente generice sa plateasca un procent aplicat nu numai asupra pretului in sine al medicamentelor, ci si asupra taxei pe valoarea adaugata aferenta pretului medicamentelor, ceea ce echivaleaza cu un impozit la un alt impozit pe care companiile deja il platesc statului roman.

Autor: Dorina Pirau
Dorina Pirau

Dorina Pirau este Editor Sef al echipei de redactie FormareMedicala, cu experienta de peste 10 ani in jurnalism medical, autor al numeroase articole si stiri medicale disponibile pe portalul FormareMedicala.ro Coordonator al unui mare numar de proiecte precum conferinte medicale, congrese international, cursuri. Editor coordonaor al revistei de Romane de Medicina Dentara si Editor Coordonator al Tribunei CMDB.

Comentariile sunt inchise.