Electrostimularea imbunatateste functia musculara la bolnavii cu BPOC

22/06/2011

Electrostimularea imbunatateste functia musculara la bolnavii cu BPOC

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/electrostimularea-imbunatateste-functia-musculara-la-bolnavii-cu-bpoc/

Prin imbunatatirea disfunctiei musculare si diminuarea stresului oxidativ muscular, stimularea electrica neuromusculara poate accelera recuperarea dupa o exacerbare a bolii pulmonare obstructive cronice (BPOC), sugereaza un studiu-pilot realizat in Franta.

Potrivit autorilor, electrostimularea neuromusculara provoaca un disconfort minim pacientilor care nu pot efectua exercitii fizice, asa cum se intampla adesea in cazul pacientilor aflati in sectiile de terapie intensiva. Acest procedeu este usor de aplicat, nu necesita cooperare din partea pacientului, poate fi aplicat la orice grupa musculara si poate fi pus in aplicare imediat dupa sau chiar in timp ce pacientul este dus la terapie intensiva.

La studiu au participat 17 pacienti cu BPOC severa,  care se aflau in convalescenta dupa o exacerbare. “Din pacate, spun autorii cercetarii, din motive logistice, programul a inceput in medie la 12 zile dupa spitalizare, in unitatile de terapie intensiva respiratorii”. “Ar fi interesant ca acest program sa inceapa imediat dupa spitalizare”, au adaugat ei.

Cercetarea a relevat faptul ca forta muschiului cvadriceps (masurata ca fiind contractia voluntara maxima) s-a imbunatatit semnificativ la grupul de pacienti la care a fost folosita stimularea electrica neuromusculara, dar nu s-a modificat semnificativ la grupul  control. La fel s-a intamplat si in cazul testului de mers timp de sase minute. In plus, s-a observat ca stresul oxidativ muscular a scazut semnificativ la pacientii la care s-a aplicat electrostimularea neuromusculara fata de grupul control.

Investigatorii au analizat, tot prin comparatie intre pacientii la care s-a facut electrostimulare neuromusculara si grupul control, si modificarile care au avut loc la nivel histologic. Autorii studiului spun ca ar fi interesant sa se combine aceasta terapie cu suplimente de antioxidanti. “Acesta va constitui, probabil, subiectul unei cercetari viitoare pe care o vom face, pentru a identifica o modalitate optima de utilizare a stimularii electrice neuromusculare la pacientii care sufera de BPOC”, au conchis specialistii.

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Peste 80 de cadre medicale din Botosani sunt infectate cu SARS-CoV-2

Comisia Europeana a aprobat cumpararea in avans a 80 de milioane de doze de vaccin anti-Covid produs de Moderna

Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti a primit un premiu special pentru calitatea ingrijirilor acordate pacientilor cu AVC

Iasi: Peste jumatate dintre pacientii de la UPU, confirmati cu COVID-19

Un medic ATI incurajeaza vaccinarea anti-Covid si vorbeste despre lupta din linia I