Efectele telmisartan asupra tensiunii arteriale, evaluate intr-un studiu realizat de medicii de familie

23/02/2012

Efectele telmisartan asupra tensiunii arteriale, evaluate intr-un studiu realizat de medicii de familie

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/efectele-telmisartan-asupra-tensiunii-arteriale-evaluate-intr-un-studiu-realizat-de-medicii-de-familie/

organizare asistenta sociala model europeanIn ciuda numeroaselor ghiduri pentru tratamentul hipertensiunii arteriale si a varietatii agentilor antihipertensivi, adesea nu sunt atinse valorile tinta recomandate pentru tensiunea arteriala. Doar un procent de 25% pana la 40% dintre pacientii care primesc tratament antihipertensiv ating valori ale tensiunii arteriale sub cea recomandata de 140/90 mmHg.

 

Acest articol este sponsorizat de:

 

 

Aceste rezultate depind atat de medic cat si de pacient, fiind luate in calcul efectele secundare sau eficacitatea scazuta a unor medicamente, reticenta medicilor de a creste doza sau de a introduce inca un medicament (adesea fiind necesari doi sau mai multi agenti antihipertensivi) precum si gradul scazut de perceptie al pacientilor legat de beneficiile cardiovasculare induse de controlul tensiunii arteriale.
Studiul Telmimore realizat in cabinetele a 25 de medici de familie din Norvegia a evaluat efectele telmisartan, un blocant al receptorilor angiotensinei II, din punct de vedere al valorilor tensiunii ateriale, aparitiei efectelor adverse, al eficacitatii si tolerabilitatii medicamentului asa cum au fost percepute de medicul curant. Telmisartan reduce tensiunea arteriala blocand vasoconstrictia, retentia de sodiu si producerea de aldosteron si vasopresina cauzate de angiotensina II.

Au fost evaluati 100 de pacienti care la momentul includerii in studiu aveau valori ale TA peste 140/90 mmHg (valoarea medie 159/92 mmHg), masurata atat in cabinet cat si prin monitarizarea ambulatorie a TA pentru 24 de ore. 38 de pacienti nu urmau nici un tratament antihipertensiv, 30 urmau tratament cu un singur medicament si 32 urmau tratament cu 2, 3 sau 4 agenti antihipertensivi. Alte caracteristici ale lotului: varsta medie 60 de ani, valoarea medie a indicelui de masa corporala mare (29.4 kg/m2),  15 pacienti se aflau in tratament si cu un betablocant.

Pe baza indicatiei clinice, medicii au schimbat tratamentul existent sau au initiat tratamentul in cazul pacientilor netratati, cu telmisartan de 40mg, 80mg sau combinatia telmisartan 80mg/hidroclorotiazida 12.5mg. Dupa 8 saptamani de tratament, pacientilor li s-a masurat din nou valoarea TA in cabinet si prin monitorizare pentru 24 de ore.

Rezultatele sudiului

Rezultatele studiului au aratat o scadere semnificativa statistic a valorilor sistolice si diastolice ale TA, atat in randul pacientilor care nu urmau un tratament initial, cat si in cazul pacientilor care urmau anterior tratament cu unul, 2 sau 3 agenti antihipertensivi. Dintre pacientii care urmau anterior tratament, scaderea a fost mai pronuntata pentru cei care au primit combinatia in doza fixa telmisartan 80mg/HCT 12.5mg. Nu s-a observat o scadere a valorii TA semnificativa statistic pentru pacientii care urmau anterior tratament cu o combinatie de 4 medicamente antihipertensive.
45% dintre pacienti s-au incadrat in valorile tinta ale TA (<140/90 mmHg) dupa 8 saptamani de tratament cu telmisartan, fata de 2% la inceputul studiului.

Tolerabilitatea si eficacitatea terapiei cu telmisartan au fost evaluate cu ajutorul unui chestionar adresat medicilor, la care 66%, respectiv 44% au raspuns “Foarte bine” si 27%, respectiv 34% au raspuns “Bine”. Nu au existat reactii adverse severe, iar reactii adverse minore au fost prezente doar la 9% dintre pacienti si au constat in bronsita, enterita, artralgie, rinita, uscaciunea gurii, hipotensiune, letargie, poliakiurie si oboseala, dintre care doar ultimele 5 au fost apreciate de medici ca fiind legate de tratament.

Concluzie

In concluzie, studiul Telmimore realizat in cabinetele medicilor de familie din Norvegia a aratat ca tratamentul cu telmisartan de 40mg, 80mg sau combinatia cu doza fixa telmisartan 80mg/hidroclorotiazida 12.5mg a redus in mod semnificativ valorile tensiunii arteriale in cazul pacientilor cu HTA care nu urmau un tratament sau care au schimbat tratamentul initial cu 1-3 medicamente antihipertensive pe care il urmau. Procentul pacientilor care a atins valoarea tinta de <140/90mmHg a crescut semnificativ prin terapia cu telmisartan, singur sau in combinatie cu HTC. Efectul de scadere a valorilor TA a fost sustinut pe parcursul a 24 de ore si tolerabilitatea tratamentului a fost ridicata.

Acest articol este sponsorizat de:

Autor: Actavis - Dana Zoitanu

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: