Educatie pacienti: Tipurile de medicamente contraindicate in cazul diabetului

« Inapoi la lista bolilor

In aceasta sectiune gasiti informatii adresate exclusiv medicilor de familie, pentru a facilita comunicarea cu pacientii, in contextul celor mai frecvente boli care sunt reclamate in cabinetul medicului de familie. Informatia oferita de www.formaremedicala.ro este menita sa imbunatateasca, nu sa inlocuiasca relatia dintre un pacient si medicul sau.

16/02/2015

Tipurile de medicamente contraindicate in cazul diabetului

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/educatie-pacienti/tipurile-de-medicamente-contraindicate-cazul-diabetului/

diabetToate medicamentele care contin hormoni,  cum sunt si anticonceptionalele, sunt total contraindicate, pentru ca  acest tip de medicamente pot dezechilibra grav diabetul.

Dorina, din Iasi: “Daca am diabet de tip II, este adevarat ca nu pot lua anticonceptionale? De ce? Sunt si alte medicamente interzise in cazul diabeticilor? Va multumesc”

Dr. Mihaela Sotropa, medic in cadrul Clinicii de Boli de Nutritie si Diabet a Spitalului “Sf. Spiridon” Iasi: “Vreau sa subliniez in primul rand un fapt extrem de important: nici un anticonceptional nu este indicat la persoanele diabetice. Singura forma de anticonceptie este cea locala – fie cu sterilet fie cu prezervativ. Anticonceptionalele nu sunt permise la persoanele diabetice deoarece toate sunt pe baza de hormoni, care cresc insulinorezistenta. Deci utilizarea anticonceptionalelor poate dezechilibra foarte grav un diabet. Sfatul meu este sa apelati fie la sterilet, fie la prezervativ ca metode anticonceptionale”, a raspuns medicul, conform publicatiei Ziarul de Iasi, la intrebarea unei paciente.

Si, tot specialistul mai face precizari si legate de alte tipuri de medicatii in cazul Diabetului:

“In ceea ce priveste alte medicamente interzise in cazul diabeticilor, in principal trebuie sa ne referim la medicatia cortizonica. Aceasta este frecvent folosita in diferite boli inflamatorii cronice, cum ar fi poliartrita etc. Insa, atunci cand este indicat un astfel de tratament unui diabetic, atunci se pune in balanta ce este mai important. Daca este absolut necesar tratamentul cu cortizon, atunci se modifica medicatia antidiabetica. Daca este medicatie orala se trece pe insulina, iar daca bolnavul este deja pe insulina se schimba doza de insulina. Si se modifica in functie de glicemie si de cantitatea de cortizon. Acest lucru trebuie facut cu mare atentie, deoarece in bolile cronice autoimune in care se da cortizon, diabetul se dezechilibreaza foarte mult.
De asemenea, sunt medicamente neuroleptice care modifica insulinorezistenta. Medicamente care se utilizeaza in unele stari anxioase sau boli psihice. Si in cazul acestor medicamente, bolnavul de diabet trebuie sa fie atent, chiar daca modificarile nu sunt foarte mari. Alte medicamente care ar mai afecta nivelul glicemic sunt sulfamidele.”

Diabet-az.ro

Si, banalele vitamine pot face mai mult rau decat bine daca nu se administreaza conform indicatiilor unui specialist:

“Trebuie precizat ca nici suplimentele cu vitamine nu trebuie luate fara sfatul unui specialist. Asta pentru ca diabeticii ar trebui sa ia anumite vitamine create special pentru ei. Diabeticul, din cauza metabolismului sau, are modificari de B-uri, de zinc, de seleniu, de cupru. De aceea sunt vitamine speciale pentru diabetici, care acopera aceste deficiente. Mai subliniez faptul ca pacientul cu diabet are nevoie de supliment de magneziu. Exista un metabolism deficitar al magneziului la persoanele diabetice. Din acest motiv in cazul acestora se recomanda administrarea unui supliment de magneziu sub forma de tablete, 10-20 de zile de pe luna”, a mai precizat Dr. Mihaela Sotropa, medic in cadrul Clinicii de Boli de Nutritie si Diabet a Spitalului “Sf. Spiridon”, conform publicatiei Ziarul de Iasi.

8 Comentarii

 1. tiberiu says:

  sunt nou diabetic doresc sa aflu ce recomandati mentionez ca nu sunt supraponderal cu medicamentatie am tensiunea buna

 2. Andrei says:

  Bună ce fel de calmante se pot administra în cazul în care ești diagnosticat cu diabet încă nu știu ce tip aștept rezultatele de la amalize dar am dureri de spate

 3. munca sabin says:

  Buna seara ! Ma numesc Sabin si am diabet zaharat tip 2 .in acelasi timp iau si produse naturiste .Sunt contraindicatii ?

 4. Liliana says:

  Bunaziua am 39 de ani si ma gasit cu glicemia 183 nu iau nicin tratament ami tin regimul si am avut cea mai mare glicemie135 credeti ca un diabetic oate sa stea fara pastile

 5. Nemțoi Silvia says:

  Doresc să primesc informații noi despre diabet.
  Sunt interesată deoarece am diabet de tip 2.
  Mulțumesc.

 6. Viorica Voda says:

  Am diabet zaharat tip 2si am luat o luna vitamine multimineraleam simt foarte bine dar problema este ca am slabit mult nu stiu ce sa mai iau

 7. Brîndușoiu Marcel says:

  Am diabet de tip 2 și nu iau nici un medicament mănînc normal dulciuri mă puține și nu îmi crește glicemia peste 114-117 indiferent ce hrană consum.Ce credeți că să întîmplat ? Am fost internat la spital 1 lună mi s-au recomandat 3 tipuri de pastile toată viața,dar nu am mai luat nici una de 2 ani.M-am vindecat ?

 8. Alina 55 ani says:

  Doresc să primesc constant informații noi despre diabet.Multumesc

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: