Educatie pacienti: Romania – mortalitate crescuta din cauza bolilor de inima

« Inapoi la lista bolilor

In aceasta sectiune gasiti informatii adresate exclusiv medicilor de familie, pentru a facilita comunicarea cu pacientii, in contextul celor mai frecvente boli care sunt reclamate in cabinetul medicului de familie. Informatia oferita de www.formaremedicala.ro este menita sa imbunatateasca, nu sa inlocuiasca relatia dintre un pacient si medicul sau.

05/04/2013

Romania – mortalitate crescuta din cauza bolilor de inima

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/educatie-pacienti/romania-mortalitate-crescuta-din-cauza-bolilor-de-inima/

poza consult medic de familieCel mai recent raport al Societatii Europene de Cardiologie releva faptul ca bolile cardiovasculare reprezinta, atat la nivel national, cat si european, principala cauza de deces. Raportul a fost publicat in 2012 si arata ca in Romania 60% dintre decese au fost determinate de existenta unei boli cardiovasculare, 18% din cazuri au fost provocate de cancer, in timp ce bolile respiratorii sunt vinovate de doar 5% din decese, dupa cum a declarant Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM).

Bolile cardiovasculare sunt cel mai usor de prevenit

 

“Nu intamplator Ziua Mondiala a Sanatatii de anul acesta este dedicata controlului tensiunii arteriale, unul din factorii de risc pentru bolile cardiovasculare. Dintre bolile cronice, cele cardiovasculare sunt cel mai usor de prevenit si, paradoxal, cele care cauzeaza cele mai multe decese la nivel national, european si global. Statisticile plaseaza Romania pe locul 3 la nivel european la capitolul deceselor cauzate de boli cardiovasculare, dupa Bulgaria si Ucraina. La polul opus se situeaza Danemarca, Franta si Israel, unde mai putin de 30% dintre decese au cauze cardiovasculare”, a declarat Dan Zaharescu, director executiv adjunct al ARPIM.

Desi exista aceasta situatie si este relevata de rapoarte, in Romania sunt alocati anual cei mai putini bani pentru ingrijirea bolnavilor  – in jur de 48 de euro/persoana. Din acest motiv tara pierde in fiecare an aproximativ 2,5 miliarde de euro rezultati din scaderea productivitatii in cazul bolnavilor care intampina dificultati din cauza starii de sanatate, dar si in cazul membrilor familiei care raman acasa pentru a-i ingriji.

“Poate ca aceste statistici se vor schimba si sanatatea pacientilor cardiovasculari va putea fi semnificativ imbunatatita odata cu actualizarea listei de medicamente compensate planificata pentru luna iulie a acestui an. Inca din anul 2008, cand s-a realizat ultima actualizare a listei, au fost lansate in Europa mai multe tratamente inovatoare, mai eficiente si mai bine tolerate care inca nu sunt disponibile pacientilor romani. Si investitiile in descoperirea de noi terapii pentru bolile cardiovasculare continua. Conform ultimului raport PhRMA, la nivel global, peste 450 de medicamente sunt in diferite stadii de cercetare si dezvoltare pentru bolile cardiovasculare. In momentul in care acestea vor primi autorizare de punere de piata si vor fi disponibile si in Europa, speram ca autoritatile romane sa le faca accesibile pacientilor romani in cel mai scurt timp”, a mai precizat Dan Zaharescu. 

Arteroscleroza – boala cardiovasculara numarul 1

 

Arteroscleroza este boala cardiovasculara cu cea mai mare incidenta in randul bolnavilor cardiaci, reprezentand una dintre cele mai comune cauze care determina obstructia fluxului de sange in arterele importante la nivelul inimii, al picioarelor si la nivel cerebral. Tot arteroscleroza este responsabila si de aparitia bolii ischemice coronare – manifestata prin durere la nivelul pieptului, a bolii arteriale periferice  – manifestata prin dureri in timpul efortului fizic, evolutie cu ulceratie, necroza sau cangrena – sau a accidentelor vasculare cerebrale.

Aceste afectiuni ale inimii pot fi tinute sub control, datorita progreselor din domeniul medical, atat in ceea ce priveste medicamentele, cat si aparatura medicala necesara. “Este important de subliniat ca in cazul bolilor cardiovasculare preventia este esentiala. Astfel putem vorbi despre doua tipuri de preventie. In primul rand, controlul medical regulat, stilul de viata echilibrat si miscarea pot preveni aparitia bolilor cardiovasculare. Apoi, in cazul pacientilor cu tensiune arteriala ridicata sau cu un nivel crescut al colesterolului sau cu diabet, preventia consta in monitorizarea continua a acestor factori de risc si administrarea cu rigurozitate a tratamentului prescris de medic”, a subliniat Dan Zaharescu.

In Europa bolile cardiovasculare cauzeaza aproximativ 4 milioane de morti, iar la nivel international, 17 milioane. Mai mult decat atat, Organizatia Mondiala a Sanatatii avertizeaza ca pana in 2030 bolile cardiovasculare vor determina peste 20 de milioane de decese annual, reprezentand cauza de mortalitate numarul 1.

Autor: Agerpress

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: