Educatie pacienti: Riscul consumului de zahar in bolile netransmisibile

« Inapoi la lista bolilor

In aceasta sectiune gasiti informatii adresate exclusiv medicilor de familie, pentru a facilita comunicarea cu pacientii, in contextul celor mai frecvente boli care sunt reclamate in cabinetul medicului de familie. Informatia oferita de www.formaremedicala.ro este menita sa imbunatateasca, nu sa inlocuiasca relatia dintre un pacient si medicul sau.

24/03/2014

Riscul consumului de zahar in bolile netransmisibile

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/educatie-pacienti/riscul-consumului-de-zahar-bolile-netransmisibile/

consum-de-zaharConsumul necontrolat de zahar poate sa afecteze major starea de sanatate, mai ales atunci cand pacientii prefera sa includa in dieta alimente cu zahar care le dau energia zilnica necesara. In acest caz, riscul major este ca pacientii elimina din dieta nutrientii necesari pentru o dieta sanatoasa.

Obezitatea si bolile netransmisibile, riscuri principale in consumul de zahar

Specialistii de la Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) atrag atentia ca un consum necontrolat de zahar sta la baza unor probleme fundamentale de astazi, si anume supraponderalitatea si obezitatea.

Odata cu obezitatea, apare riscul major al bolilor cardiovasculare sau diabetului.

Zaharul creste riscul bolilor de inima

Un studiu publicat in 2013 in Journal of American Heart Association a aratat ca un nivel ridicat de zahar poate sa afecteze ritmul de pompare a sangelui de catre inima, crescand astfel riscul unui stop cardiac.

Zaharul poate afecta ficatul

Un studiu aparut in revista de specialitate “Nature” atrage atentia ca zaharul poate sa aiba un efect nociv asemenea alcoolului.

Autorii studiului avertizeaza ca fructoza si glucoza in exces pot sa aiba efecte toxice majore asupra ficatului.

Specialistii avertizeaza ca zaharul se gaseste nu doar in alimentele cunoscute drept dulci, precum prajituri sau bomboane.

Consumul necontrolat de zahar creste prin anumite produse precum dressingul de salata, sosul tomate, biscuitii si chiar painea.

Preventia afectiunilor dentare prin reducerea consumului de zahar

Zaharul face parte din cauzele majore ale cariilor dentare atat la copii cat si la adulti. OMS atrage atentia ca afectiunile dentare continua si astazi, in ciuda masurilor de preventie si de educare a populatiei, sa cauzeze durere, anxietate si chiar handicap social prin pierderea dintilor.

In afara afectarii starii de sanatate a pacientilor, tratamentele corespunzatoare in afectiunile dentare presupun costuri majore, necesitand 10% din bugetele pentru sanatate in tarile industrializate.

Autor: Anamaria Blanaru

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Romania va recupera, din fonduri europene, banii cheltuiti pentru testele RT-PCR efectuate la nivel national

Ministrul Sanatatii: Speram ca in a doua jumatate a lunii octombrie sa mergem pe o panta descendenta a cazurilor Covid

Studiu: Persoanele infectate cu Covid-19 pot transmite boala animalelor de companie

In farmaciile rusesti va fi disponibil un medicament antiviral destinat tratarii formelor usoare si moderate de Covid

Ziua Mondiala Alzheimer | Medic de familie: Este important ca boala sa fie recunoscuta la timp; Apropiatii si medicul de familie au rol de baza