Educatie pacienti: Fundatia Renasterea continua actiunile din cadrul Caravanei Nationale de informare si preventie a hepatitei A, B si C

« Inapoi la lista bolilor

In aceasta sectiune gasiti informatii adresate exclusiv medicilor de familie, pentru a facilita comunicarea cu pacientii, in contextul celor mai frecvente boli care sunt reclamate in cabinetul medicului de familie. Informatia oferita de www.formaremedicala.ro este menita sa imbunatateasca, nu sa inlocuiasca relatia dintre un pacient si medicul sau.

08/12/2014
Fundatia Renasterea continua actiunile din cadrul Caravanei Nationale de informare si preventie a hepatitei A, B si C

Fundatia Renasterea continua actiunile din cadrul Caravanei Nationale de informare si preventie a hepatitei A, B si C

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/educatie-pacienti/fundatia-renasterea-continua-actiunile-din-cadrul-caravanei-nationale-de-informare-si-preventie-hepatitei-b-si-c/

Fundatia “Renasterea pentru Sanatate, Educatie si Cultura” continua campania de informare, dar si testarea gratuita pentru depistarea hepatitei C, in interiorul pavilionului Caravanei Nationale de informare si preventie a hepatitei A, B si C.

Caravana, parte integranta a campaniei Stop HEPATITA!, este un demers al Fundatiei “Renasterea” in colaborare cu Societatea Romana de Gastroenterologie si Hepatologie si Societatea Romana de Boli Infectioase si HIV/SIDA.

Scopul acestei caravane este de a sustine implementarea programului de informare, educare si preventie pentru hepatita in Romania, dar si de a testa gratuit atat publicul larg, cat si personalul medical.

In data de 04 decembrie 2014 a avut loc un nou eveniment in cadrul caravanei stop HEPATITA!, unde toti cei prezenti in pavilionului de testare au aflat cum se transmit cele trei tipuri de hepatita, care sunt riscurile, dar mai ales cum pot preveni imbolnavirea.

“Am pornit caravana stop HEPATITA! de informare si preventie a tipurilor de hepatita anul acesta din dorinta de a informa si a ajuta la diagnosticarea cat mai multor persoane infectate cu aceste virusuri. Din pacate, hepatita este subdiagnosticata in Romania, iar cifrele pe care le avem pana acum ne informeaza doar despre jumatate din populatia infectata. Exista categorii de virsta care sunt mai expuse la un anumit tip de virus hepatitic si, de asemenea, anumite categorii profesionale sunt mult mai expuse (de exemplu, cadrele medicale reprezinta una dintre cele mai expuse categorii, de aceea este foarte important ca aceasta categorie sa vina sa se testeze, asa cum s-a intamplat la actiunea de la Craiova). Caravana stop HEPATITA! se va desfasura pe durata unui an, iar pavilionul din cadrul caravanei reuneste actiuni pentru toate cele trei tipuri de virus hepatitic”, a declarat Mihaela Geoana, Presedintele Fundatiei Renasterea.

La eveniment a participat si dr. Anca Streinu-Cercel, reprezentant al Institutului National de Boli Infectioase ”Matei Bals” din Bucuresti, care a declarat:

“Daca in 2011, in Romania aveam o prevalenta de 3% a pacientilor infestati cu virusul hepatitic C, in prezent am ajuns la 4,76% prevalenta a bolii. De aceea, noi cei de la Institutul National de Boli Infectioase ”Matei Bals” ne dorim sa informam pacientii nostri si publicul larg de existenta Hepatitei C pentru care, din pacate, nu avem nicio simptomatologie. Unul din scopurile Caravanei Nationale stop HEPATITA!, initiativa pe care o sustinem din toate punctele de vedere, este de a testa cat mai multe persoane pentru a putea depista activ si a diagnostica pacientii din timp pentru a trata mult mai usor boala. Pana acum am reusit sa testam foarte multe persoane si vom continua testaruile pentru a ajunge cat mai aproape de eradicarea acestui virus.”

Gazda evenimentului de pe 04 decembrie din Bucuresti a fost Dr. Oana Cuzino, care s-a alaturat initiativei Caravanei Nationale stop HEPATITA! de a informa publicul despre tipurile de hepatita si de a testa cat mai multe persoane pentru a depista din timp infestarea cu virusul hepatitic C.

Dr. Oana Cuzino a declarat: “Ne bucuram ca putem sustine aceasta initiativa a Fundatiei Renasterea de a oferi mai multe informatii despre hepatita publicului din Romania. Suntem deja la al 3 lea eveniment din cadrul Caravanei stop HEPATITA!, prin care am reusit sa aducem mai aproape de publicul larg informatii cu privire la preventia, identificarea si diagnosticarea cat mai rapida a oricarei dintre cele trei forme de hepatitia.”

Caravana Nationala stop HEPATITA! reuneste actiuni pentru toate cele trei tipuri de hepatita sub un singur pavilion:

• pentru hepatita A – informare despre importanta igienei inca de la scoala, dar si distribuire de sapunuri;

• pentru formele de hepatita B si C – constientizarea riscurilor de infectare prin ace si instrumentar nesterilizate si sange contaminat, dar si informare despre protejarea sexuala si distribuire de prezervative;

• pentru hepatita B – despre importanta preventiei prin vaccinare

• pentru hepatita C – testare gratuita pentru depistarea virusului hepatitic C.

Romania se afla pe locul 1 in randul tarilor europene la numarul total de cazuri de hepatita, conform datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Mai mult, conform rezultatelor publicate intr-un studiu international de prevalenta si estimare a nivelului de infectie cu virusuri hepatitice B si C, situatia estimata pentru Romania la nivelul anului 2013, un numar de 1 016 800 locuitori ar fi infectati cu virus hepatitic B si 635 500 locuitori ar putea fi infectati cu virus hepatitic C.

Pentru hepatita virala de tip A, ultimul raport anual epidemiologic publicat de catre Centrul European de Prevenire si Control al Bolilor (ECDC) pentru anul 2013 situa Romania pe primul loc intre statele membre ale Uniunii Europene ca rata a incidentei cazurilor raportate (12,05 la 100 000 de locuitori).

In acest context, Fundatia Renasterea a semnat, pe 17 iulie 2014, un protocol cu Societatea Romana de Gastroenterologie si Hepatologie si Societatea Romana de Boli Infectioase si HIV/SIDA. Scopul acestuia este de a lansa si implementa impreuna un program amplu de informare, educare si preventie pentru hepatita in Romania.

In data de 21 iulie 2014, Fundatia Renasterea a organizat, la Ambasada Italiei la Bucuresti, o dezbatere cu tema „Hepatita, o problema a spatiului comunitar european”. La dezbatere au fost prezente aproape 50 de persoane – factori de decizie din domeniul sanatatii (la nivel national si european), companii, reprezentati mass media.

2 Comentarii

  1. Mariana Apostol says:

    trece si luna august si noi nu am primit nici-un raspuns cand va fi aproba noul tratament pt cei cu F4 oare ne traim ultimile zile asteptand

  2. Ciupitu Zinica says:

    persoanele care au aceste probleme pot fi ajutati? au nevoie de un regim alimentar strict,cu prodse bio care este costisitor,tratamentul medicamentos nu este suficient pentru a opri evolutia bolii ca de vindecat o hepatita cronica b nu prea se poate, exista cumva un program in acest sens?

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: