Educatie pacienti: Crizele epileptice – forme de manifestare si riscuri

« Inapoi la lista bolilor

In aceasta sectiune gasiti informatii adresate exclusiv medicilor de familie, pentru a facilita comunicarea cu pacientii, in contextul celor mai frecvente boli care sunt reclamate in cabinetul medicului de familie. Informatia oferita de www.formaremedicala.ro este menita sa imbunatateasca, nu sa inlocuiasca relatia dintre un pacient si medicul sau.

20/09/2013

Crizele epileptice – forme de manifestare si riscuri

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/educatie-pacienti/crizele-epileptice-forme-de-manifestare-si-riscuri/

Epilepsia este o boala cronica si se manifesta prin crizele repetate. Crizele se pot manifesta diferit de la un bolnav la altul de aceea este foarte important ca medicul sa ofere indicatii atat pacientului cat si familiei cum anume trebuie intervenit in cazul unei crize.


Crizele generalizate sunt foarte intense, implica pierderea cunostintei bolnavului, convulsii ale corpului. In cazul acestui tip de crize, bolnavul de epilepsie este expus riscului de a suferi leziuni. Isi poate musca limba si poate avea pierderi de urina.

In crizele partiale simple bolnavul va ramane constient, dar va experimenta senzatii neobisnuite de fericire, tristete, ameteli. Poate sa simta gusturi, mirosuri, sa auda zgomote care nu sunt reale.

In crizele partiale complexe sunt expusi riscului de a-si pierde cunostinta. Pot sa aiba miscari repetitive precum clipirea regulata, spasme, miscari ale gurii, actiuni repetitive.

Absentele (crize petit mal) se manifesta prin pierderea cunostintei doar pentru o perioada scurta de timp (cateva secunde) sau se caracterizeaza prin lipsa simptomelor. Bolnavul, de obicei copil, isi intrerupe orice activitate si isi pierde orice expresie pe fata.
Aceste crize incep si se sfarsesc brusc si se pot repeta in decursul aceleiasi zile. Unii bolnavi pot sa nu realizeze ca au avut o criza.

Riscul de a face status epilepticus
Status epilepticus apare in cazul in care criza dureaza un interval mai mare de timp, pana la 30 de minute.
In urma acestor crize repetate, bolnavul este expus riscului afectiunilor cardiovasculare, hipertemiei sau a leziunilor neuronale.

Cum abordam bolnavul dupa o criza

Dupa o criza, bolnavul poate experimenta senzatii de oboseala, manifestate in dorinta de a dormi.
In cazurl crizelor generalizate, cu pierderea cunostintei, este recomandat sa i se aminteasca bolnavului unde se afla.
Suportul persoanelor apropiate este important pana la revenirea completa dintr-o criza.
In cazul unei crize, este recomandat sa se indeparteze de bolnav obiectele de care s-ar putea rani in timpul convusiilor. O atentie sporita se cere in cazul in care bolnavul se afla pe strada.

Autor: Anamaria Blanaru

16 Comentarii

  1. Roman Andreea says:

    Bună seara! Numele meu este Andreea. Am doar 23 de ani și sufăr de epilepsie de la 3 ani. De doi -trei ani cred, că nici nu mai știu, am început să fac niște crize epileptice scurte. Mă opresc, simt o senzație ciudată ce nu o pot explica, ce îmi trece prin tot corpul, apoi pentru scurt timp nu mai pot să vorbesc. În tot acest timp sunt conștientă, dar nu pot răspunde dacă cineva încearcă să comunice cu mine în acel moment. După ce momentul respectiv a dispărut, sunt perfect normală. Sunt sub medicamentație cu 3 tipuri de antiepileptice, cele mai puternice din câte mi s-a spus, dar nu sunt controlate. Aceste crize scurte nu răspund la medicamente. De ce oare? Și mai exact ce sunt aceste crize scurte? Vă rog ajutați-mă! Vreau să scap de ele și să redevin o persoană normală, chiar dacă am epilepsie parțială și voi continua cu medicamentele, măcar să scap de crizele astea scurte. Mulțumesc anticipat! O seară bună! La revedere!

  2. Beatrice says:

    Buna ziua! Am 14 ani și fac niște crize doar la menstruație (ori la început, ori in timpul ei, ori la sfârșit, sau chiar după ce trec 5 zile de la ea) , însă nu îmi pierd conștiința,iar crizele incep cu un tremurat de neoprind și cu o senzație de frig. am făcut 2 rmn uri și nimeni nu știe ce am. va rog ajutați ma!!

  3. Bituc elena says:

    Buna ziua!am un baiat de20 ani.estebolnav de epilepsie de la nastere si tratament ia neintrerupt .dupa multe schimbari de tratament s au oprit crizele vreo 10 ani .de anul trecut si pana in prezent a facut iar vreo 6 crize .am fost la medic si mi a marit tratamentul dar nimik .tot face o data la doua luni .ce se intampla ? De ce au reaparut asa deodata??

  4. Adrian says:

    Buna ziua. ma numesc Adrian am 27 de ani. am facut acum cateva zile o criza in somn am inceput sa ma zbat foarte puternic in pat si a urmat cu lesin fratele meu mia zis ca mam zbatut in pat ca dormeam in aceeasi camera. am fost luat de ambulanta au zis ca ei cred ca a fost criza epileptica. sunt dese crizele ? ma tem sa ma pun la somn

  5. Olesea says:

    Bună seara mă numesc olesea spunețimi va rog ce pot să am daca îmi perd cunoştința foarte des aproape în fiecare zi

  6. Corina says:

    Si eu rămîn cu ochii in gol cîteva secunde apoi imi revin de multe ori nu stiu unde ma aflu si mi au iesit vîrfuri pe aer sînt din ploiesti am si sm

  7. Alexandra says:

    Buna ziua. Sunt alexandra si sufar de epilepsie de mic copil. Am 37 ani. Crizele se produc la menstruatie si cand sunt stresata. Vreau sa stiu daca tipetul care il fac in timpul crizei care este foarte puternic ca il aud si vecinii,este specific crizei? Sau e altceva. Multumesc mult.

  8. Mmd says:

    Buna.Vreau sa munncesc din nou!! Crize fac in somn cateva pe an.Cum sa procedez la angajare? Mentionez ca iau tratament deci cardul de sanatate spune tot.Multumesc.

    • Ina says:

      Am epilepsie de 4 ani, dupa o encefalita virala cu aproape 2 luni de coma. Sunt angajata cu norma intreaga, munca de birou. Va recomand sa spuneti angajatorului despre problema la interviul de angajare. Mentionez ca am foarte multe crize – uneori si 15 pe luna – oriunde, in orice perioada a zilei

  9. Nitu Georgica says:

    Am si eu o fetiță in vîrstă de 9 ani De o săptămână rămîne blocată o fracțiune de secunda nu știm ce sa facem ! Dati ne un raspuns

  10. Ionela Carleciuc says:

    Din această publicație am aflat că nepotul meu de 4 luni face crize parțiale simple dar și complexe.Medicul neurolog nu ne-a explicat atât de clar motivul simptomelor lui deși în urmă unui RMN a fost diagnosticat cu selincefalie.Va mulțumesc!!

  11. Ionutdincu says:

    Vreau sa stiu tot despre epilepsie

  12. ilie marian says:

    La varsta de 14 ani(1984) am facut prima criza de epilepsie,eram la ora de franceza din cate imi aduc aminte,cand mi-am revenit eram pe coridorul scolii dar nu stiam ce se intamplase cu mine,am consultat un medic neurolog,am facut un EEG,mi-sa spus ca imi apare o pata pe creier,aceasta se roteste si atunci cand atinge un punct sensibil fac si criza,nu cad jos,nu tremur ci imi pierd constiinta,tratamentul il respect de fiecare data!Uneori aceste crize le fac mai rar,alteori mai des,as dori sa stiu daca se poate opera sau nu pentru vindecarea acestui coşmar.Am varsta de 46 ani.Va multumesc anticipat!

  13. VASILE FLOREA says:

    BUNA ZIUA.Am un motan maidanez la care tin enorm a facur crize de 5 ori intro zi am fost la Doctor si i-am facut analizele toate sun OK verdictul dureros a fost cand am aflat de la Doctor ca are EPILEPSIE .AM ANCEPUT . As dori sa stiu ce sanse are ,si daca an timpul crizelor simte durerea . VA MULTUMESC ANTICIPAT PENTRU RASPUNS SI VA DORESC VIATA LUNGA SI MULTA SANATATE .

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: