Educatie pacienti: Copilul cu ADHD, hiperactiv si neatent: cum poate fi ajutat?

« Inapoi la lista bolilor

In aceasta sectiune gasiti informatii adresate exclusiv medicilor de familie, pentru a facilita comunicarea cu pacientii, in contextul celor mai frecvente boli care sunt reclamate in cabinetul medicului de familie. Informatia oferita de www.formaremedicala.ro este menita sa imbunatateasca, nu sa inlocuiasca relatia dintre un pacient si medicul sau.

20/03/2015

Copilul cu ADHD, hiperactiv si neatent: cum poate fi ajutat?

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/educatie-pacienti/copilul-cu-adhd-hiperactiv-si-neatent-cum-poate-fi-ajutat/

campanie-copii-epilepsieCopilul tau este ca un uragan? Doboara tot ce-i iese in cale, este mai tot timpul lovit si zgariat, iar scoala s-a transformat intr-un front de lupta? Te-ai gandit ca poate fi unul dintre copiii cu ADHD?

 ADHD  este o tulburare tradusa ca sindrom al deficitului de atentie si al hiperactivitatii si este frecvent intalnita in randul copiilor si adolescentilor. Intre 4% si 6% dintre scolari prezinta manifestari ale ADHD.

Din nefericire, multe cazuri raman nediagnosticate si netratate. Cu toate acestea, exista solutii eficiente pentru imbunatatirea atentiei si concentrarii copiilor.

Potrivit unor studii stiintifice, suplimentarea dietei cu acizi grasi omega 3 si omega 6, magneziu si zinc ajuta la diminuarea simptomatologiei ADHD.

Sa recunoastem simptomele ADHD

Din cauza imposibilitatii de a fi calm si a neatentiei, copilul cu ADHD poate prezenta simptome din mai multe categorii:

– deficit de atentie: se concentreaza cu greu asupra unei sarcini, nu poate fi atent mai mult de cateva minute, nu termina ceea a inceput, este uituc si distrat, greseste deseori din neglijenta, pare ca nu asculta cand cineva ii vorbeste;

– hiperactivitate motrica: este agitat in permanenta, ii este aproape imposibil sa stea cateva minute pe scaun, nu se angajeaza in jocuri sau activitati linistite, are mai tot timpul semne de buna purtare: vanatai, zgarieturi, cucuie;

– impulsivitate verbala si motrica: actioneaza inainte de a gandi, vorbeste excesiv, intrerupe alte persoane, este mereu nerabdator, pare nepasator fata de consecintele faptelor sale, dar si fata de recompense.

Aparent, majoritatea copiilor se comporta in acest fel. Insa pentru copilul cu ADHD, simptomele dureaza cel putin 6 luni si sunt prezente in orice mediu: familial, scolar, extra-scolar. In general, ADHD debuteaza inaintea varstei de 12 ani si afecteaza de 3 ori mai frecvent baietii decat fetele.

De ce este important diagnosticul?

In aproximativ 60% din cazuri, aceasta tulburare persista si la varsta adulta. Copilul cu ADHD nediagnosticat la timp si netratat se va confrunta cu mari probleme atat in familie, cat si in societate. Va fi perceput ca fiind diferit, motiv pentru care risca sa fie izolat, sa fie respins de colegi, sa ramana fara prieteni. Imposibilitatea de a se concentra si deranjarea cursurilor vor duce la rezultate scolare slabe. Cercetarile avertizeaza ca pana la 40% dintre copiii cu ADHD nu-si finalizeaza studiile. Pe langa aceste consecinte, viata cu ADHD poate fi o adevarata drama atat pentru copil, intrucat suferinta interioara este pe masura haosului creat in jurul sau, cat si pentru parinti, care de multe ori nu mai stiu cum sa gestioneze situatia si cum sa-si ajute copilul pentru a-si regasi linistea.

Bine tratati si iubiti, copiii hiperactivi au sansa unui viitor linistit

Rolul parintilor este primordial. Dr. Frederic Kochman, pedopsihiatru, autorul volumului „Cum sa traim mai bine cu un copil hiperactiv”, afirma ca „parintii trebuie sa devina experti in aceasta afectiune”. Ei trebuie sa isi adapteze comportamentul si metodele educative in functie de situatia copilului. Este bine sa invete tehnici de comunicare in situatii de criza, exercitii de relaxare, ca sa nu mai vorbim de cunoasterea posibilitatilor terapeutice in ceea ce priveste controlul ADHD.

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Incepe vaccinarea cu doza a treia pentru populatia generala

Senatul a votat OUG privind utilizarea certificatului verde Covid

Normele de aplicare a OUG privind concediile si indemnizatiile

CMR: Romania este pe punctul de a fi colorata din nou in rosu

Ministerul Sanatatii: Acord pentru achizitia a 2000 de flacoane de Tocilizumab