Educatie pacienti: Boli principale care afecteaza sanatatea copiilor

« Inapoi la lista bolilor

In aceasta sectiune gasiti informatii adresate exclusiv medicilor de familie, pentru a facilita comunicarea cu pacientii, in contextul celor mai frecvente boli care sunt reclamate in cabinetul medicului de familie. Informatia oferita de www.formaremedicala.ro este menita sa imbunatateasca, nu sa inlocuiasca relatia dintre un pacient si medicul sau.

07/11/2013

Boli principale care afecteaza sanatatea copiilor

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/educatie-pacienti/boli-principale-care-afecteaza-sanatatea-copiilor/

boli-frecvente-la-copiiPneumonia, varicela, infectarea cu virusul HIV, bolile diareice, afectiuni cauzate de nasterile premature sunt principalele boli care pot afecta copiii de la primele luni de viata, precizate de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) Informarea parintilor de catre medici despre aceste boli contribuie decisiv la preventia si diagnosticarea din timp a acestor afectiuni cu un risc major asupra sanatatii.

 5 Boli frecvente la copii

Pneumonia este principala cauza de deces in randul copiilor sub 5 ani, conform OMS. Pentru preventia penumoniei se recomanda alaptatul, vaccinarea si combaterea principalilor factori de risc precum subnutritia, boli care afecteaza sistemul imunitar.

Varicela este o afectiune contagioasa cu o raspandire foarte larga. Copiii pot lua aceasta boala prin contactul direct cu un bolnav de varicela. Daca boala este lipsita de complicatii, copilul va fi izolat la domiciliu, parintii fiind informati despre simptomele in varicela si metodele corecte de tratament.

Mai mult de 90% dintre copiii infectati cu HIV, conform OMS, au luat aceasta boala de la mama. Testarea si informarea parintilor inainte de sarcina asupra riscurilor pe care le presupune afectiunea asupra copilului sunt esentiale.

Bronsita acuta este asociata cu o infectie respiratorie, care poate avea ca risc major imbolnavirea de pneumonie.

Gastroenterita cauzeaza la copii pierderea apetitului, diaree, dureri abdominale. Copiii pot avea aceste simptome si daca sufera de alergie la un anumit aliment.

Alaturi de aceste afectiuni, copiii pot fi afectati de boli cronice. Cea mai frecventa boala cronica la copii este astmul.

Alte boli cronice care pot afecta sanatatea copiilor sunt diabetul, cancerul, epilepsia, HIV/SIDA, afectiuni congenitale ale inimii.

Informarea pacientelor asupra factorilor de risc in sarcina

Atentia sporita a mamei in timpul sarcinii are un rol esential in preventia si altor tipuri de afectiuni.

Medicul trebuie sa informeze care sunt factorii de risc in sarcina: conditiile genetice, diabetul, bolile cu transmitere sexuala, consumul de alcool si tutun, nutritia neadecvata, depresia.

Se recomanda consultarea medicului la primele simptome care afecteaza sanatatea copiilor pentru un diagnostic corect si pentru a preveni posibilele complicatii din cauza lipsei diagnosticarii din timp a afectiunii.

Autor: Anamaria Blanaru

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: