Educatie pacienti: Accidentul ischemic tranzitor – Cauze si manifestari

« Inapoi la lista bolilor

In aceasta sectiune gasiti informatii adresate exclusiv medicilor de familie, pentru a facilita comunicarea cu pacientii, in contextul celor mai frecvente boli care sunt reclamate in cabinetul medicului de familie. Informatia oferita de www.formaremedicala.ro este menita sa imbunatateasca, nu sa inlocuiasca relatia dintre un pacient si medicul sau.

13/09/2013

Accidentul ischemic tranzitor – Cauze si manifestari

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/educatie-pacienti/accidentul-ischemic-tranzitor-cauze-si-manifestari/

Accidentul ischemic tranzitor este un semn care poate anunta aparitia unui accident vascular cerebral constituit. Accidentul apare cand fluxul sanguin catre o parte a creierului este temporar redus sau blocat, adesea datorita unui cheag de sange. Multi pacienti nu stiu ca au avut un Accident Ischemic Tranzitor pana la efectuarea unei consultatii medicale, in general pentru un alt motiv.

Cauzele Accidentului ischemic tranzitor

Cheagurile sanguine care blocheaza temporar fluxul de sange catre creier sunt principalele cauze.

Cheagurile de sange pot aparea:

 • Dupa un atac cardiac (infarct miocardic acut)
 • Ca rezultat al fibrilatiei atriale cronice, afectiunilor valvelor cardiace si insuficientei cardiace
 • In afectiuni ale celulelor sanguine cum sunt policitemia sau siclemia
 • Inflamatii ale peretelui vascular (sifilis, tuberculoza sau alte boli inflamatorii cronice)

Manifestari ale afectiunii

 • Slabiciune musculara sau incapacitatea de a misca o regiune a corpului (mana, picior, fata) sau intreaga jumatate afectata a corpului
 • Amorteli, furnicaturi, fasciculatii musculare sau resimtirea unei greutati la nivelul unei jumatati a corpului
 • Tulburari de vedere manifestate prin: vedere incetosata, vedere dubla, vedere colorata (perceperea unei culori care nu exista) sau pierderea completa a vederii.
 • Dificultati de vorbire, de intelegere sau de gasire a unor cuvinte
 • Vertij (ameteala) care poate fi atat de sever incat pacientul nu poate sta in picioare; astenie, slabiciune, nesiguranta in mers
 • Caderea pacientului datorita pierderii bruste a fortei musculare la nivelul membrelor inferioare.

Obstructia determinata de Accidentul Ischemic Tranzitor poate acea aceleasi simptome cu cele ale unui accident vascular cerebral constituit, dar diferenta este ca fluxul de sange se restabileste in cateva minute si simptomele dispar complet.

Desi manifestarile Accidentului Ischemic Tranzitor sunt temporare si dispar complet, pacientul necesita obligatoriu un consult medical pentru stabilirea diagnosticului si tratamentului corespunzator, care va impiedica aparitia unui accident vascular cerebral constituit.

Medicii care pot diagnostic si trata un Accident Ischemic Tranzitor sunt medicul de familie, medicul neurolog, medicul de urgenta si medicul internist.

3 Comentarii

 1. Mariana says:

  In timpul unei Injecții am simțit furnicături pe mâna in care mi se facea injecția, presupunând ca ar fi atins un nerv, e posibil un avc

 2. Mircea Mihaela says:

  Exista vre un tratament neprescris de doctor tratament naturist pentru a. I.t? Ptr persoana aproape de 70 de ani???

 3. Țuțuianu Neculai says:

  Mă intereseaza mult cunoașterea privind problemele de sănatate;cauze,manifestări,atentionări și masurile ce trebuiesc luate imediat pana a ajunge la medicul de familie.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: