Educatie pacienti: 15% dintre femei sufera de aceasta boala asimptomatica

« Inapoi la lista bolilor

In aceasta sectiune gasiti informatii adresate exclusiv medicilor de familie, pentru a facilita comunicarea cu pacientii, in contextul celor mai frecvente boli care sunt reclamate in cabinetul medicului de familie. Informatia oferita de www.formaremedicala.ro este menita sa imbunatateasca, nu sa inlocuiasca relatia dintre un pacient si medicul sau.

07/04/2014

15% dintre femei sufera de aceasta boala asimptomatica

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/educatie-pacienti/15-dintre-femei-sufera-de-aceasta-boala-asimptomatica/

acneea2Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) avertizeaza ca aproximativ 15% dintre femeile cu varsta cuprinsa intre 50 si 59 de ani sufera de osteoporoza, o boala asimptomatica. Procentul atinge chiar 70% in cazul persoanelor peste 80 de ani. Specialistii avertizeaza ca, de cele mai multe ori, pacientii ajung la medic abia in stadiile avansate ale bolii, cand pacientii au dureri foarte mari.

Pacientii cu risc crescut de fracturi

Dr. Cristian Tautu, medic specialist in medicina de familie, atrage atentia ca exista un risc crescut de fracturi in cazul persoanelor care nu au atins in prealabil o densitate osoasa crescuta sau daca pierderea osoasa este mare.

Cele mai frecvente fracturi osteoporotice apar la nivelul vertebrelor, spontan sau de la diferite eforturi.

In cazul fracturii de femur, sunt necesare internarea de urgenta sau interventia ortopedica de corectie.

Riscuri in osteoporoza

Osteoporoza afecteaza mai mult femeile aflate in perioada de menopauza. Osteoporoza cauzeaza scaderea in inaltime, deformari ale toracelui sau ale abdomenului.

Masuri de preventie in osteoporoza

Dr. Cristain Tautu recomanda activitate fizica moderata de cel putin 30 de minute zilnic, alimentatie bogata in calciu si proteine, evitarea fumatului, a excesului de alcool, cafea sau sare.

Sursa: www.comunicatemedicale.ro

Autor: Anamaria Blanaru

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: