Dupa desfiintarea comisilor de specialitate, multi medici se tem sa prescrie medicamentele scumpe

15/06/2017

Dupa desfiintarea comisilor de specialitate, multi medici se tem sa prescrie medicamentele scumpe

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/dupa-desfiintarea-comisilor-de-specialitate-multi-medici-se-tem-sa-prescrie-medicamentele-scumpe/

De la 1 martie au fost eliminate comisiile de la nivelul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) care aprobau tratamentele scumpe si pe cele speciale, cum ar fi citostaticele pentru mai multe afectiuni cronice grave.

Potrivit celor care au luat aceasta decizie, masura ar fi trebuie sa creasca accesul pacientului la medicamente cat mai rapid, iar medicii sa poata prescrie reterele in locul comisiilor. Dar, teoria nu are nimic de-a face cu practica.

Reprezentantii pacientilor spun ca sunt bolnavi care au tratamentul intrerupt, altii nou diagnosticati care nu au primit deloc medicamentele de care le depinde viata, pentru ca medicii s-ar teme sa raspunda pentru sumele mari la care se ridica medicamentele prescrise, relateaza Gazeta de Sud.

O analiza realizata de Alianta Pacientilor Cronici arata ca prescriptiile pentru bolnavii cronici au scazut din martie pana acum cu aproximativ 20%, asa cum au recunoscut si reprezentantii CNAS.

Probleme intampina mai ales pacientii nou diagnosticati care nu mai primesc medicamentele de care au nevoie. Este vorba, mai ales, de cei care sufera de cancer, cei care sunt diagnosticati cu boli hematologice, dar si cu hepatita.

Prof. univ. dr. Florinel Badulescu, seful Clinicii de Oncologie a Spitalului Judetean de Urgenta Craiova si presedintele Comisiei de Oncologie din cadrul Ministerului Sanatatii, spune ca protocoalele terapeutice sunt conforme cu normele europene si internationale si ca in ultimele luni au fost introduse in Romania toate medicamentele de care bolnavii de cancer au nevoie.

“Toate protocoalele elaborate de comisia de oncologie de la Ministerul Sanatatii si de la Agentia Nationala a Medicamentului respecta criteriile stiintifice conform Societatii Europene de Oncologie si ale Societatii Americane de Oncologie. In plus, s-a largit posibilitatea de prescriere in cadrul protocoalelor in urma unor discutii profesionale indelungate intre comisia de cancer, s-au sters stelutele restrictive de la multe medicamente. Am deblocat toate situatiile legate de medicamente. Medicii trebuie sa respecte protocoalele, sa stie ce prescriu. Nu se poate prescrie ca la piata. Toate protocoalele au stat in transparenta decizionala doua saptamani, iar cele care au avut de obiectat au fost firmele de medicamente, nu a fost nici un medic. Am propus Ministerului Sanatatii ca in fiecare an sa revizuim protocoalele in asa fel incat orice modificare sa fie introdusa in protocol. Din 2008 nu se modificasera deloc protocoalele. Nu vrem decat sa dam cel mai corect tratament pacientilor si ca viata bolnavilor sa fie prioritate, nu interesele”, declara prof. univ. dr. Florinel Badulescu, conform Gazeta de Sud.

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: