DSP Neamt atrage atentia asupra cresterii cazurilor de melanom

29/07/2022
DSP Neamt atrage atentia asupra cresterii cazurilor de melanom

DSP Neamt atrage atentia asupra cresterii cazurilor de melanom

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/dsp-neamt-atrage-atentia-asupra-cresterii-cazurilor-de-melanom/

Directia de Sanatate Publica (DSP) Neamt prin Compartimentul de Evaluarea si Promovarea Sanatatii organizeaza, in luna august, o campanie de informare si constientizare a populatiei cu privire la importanta protectiei solare, in prevenirea cancerelor de piele.

Conform datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, la fiecare 4 minute o persoana moare de cancer de piele; legatura dintre expunerea la soare si cancerele de piele a fost descoperita abia in 1956; in Romania peste 1000 de persoane sunt diagnosticate anual cu melanom malign, iar aproape o treime decedeaza din cauza acestei afectiuni.

“In judetul Neamt, in anul 2021, au fost inregistrate in cabinetul de oncologie 23 cazuri noi de bolnavi cu diagnosticul de melanom (8 din mediul urban si 15 din mediul rural), mai multe decat in anul 2020 cand au fost inregistrate 14 de cazuri noi cu acelasi diagnostic (6 in mediul urban si 8 in mediul rural).” Precizeaza DSP Neamt intr-un comunicat de presa.

Potrivit sursei citate, in primele 6 luni ale anului 2022 au fost inregistrate in cabinetul de oncologie 16 cazuri noi de bolnavi cu diagnosticul de melanom (8 din mediul urban si 8 din mediul rural).

Scopul campaniei este reducerea incidentei cancerelor de piele, in mod special a melanomului malign, a afectiunilor oculare si a altor patologii secundare expunerii excesive la radiatiile ultraviolete.

Obiectivul principal al campaniei este cresterea gradului de informare a populatiei cu privire la riscul aparitiei afectiunilor maligne la nivelul tegumentelor sau a altor afectiuni datorate expunerii excesive la soare.

Mesaje cheie

• Stati la soare in siguranta! Nu uitati – palaria si ochelarii de soare, hidratarea corespunzatoare, utilizarea cremelor de protectie solara!
• Respectati orarul corect de expunere la soare! Evitati expunerea la soare intre orele 10.00 – 16.00! Alegeti umbra!
• Controlati pielea dumneavoastra si a copiilor dumneavoastra pentru a observa orice schimbare! Diagnosticul precoce al cancerelor de piele salveaza vieti!
• Tineti copiii in siguranta la soare! Acordati atentie deosebita protejarii copiilor – pielea lor este mult mai sensibila decat cea a adultilor!

Etichete: melanom, expunerea la soare, dsp neamt

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: