Dr. Virgil Musta: Medicii se confrunta cu foarte multe cazuri de sindrom post-Covid

21/11/2022
Dr. Virgil Musta: Medicii se confrunta cu foarte multe cazuri de sindrom post-Covid

Dr. Virgil Musta: Medicii se confrunta cu foarte multe cazuri de sindrom post-Covid

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/dr-virgil-musta-medicii-se-confrunta-cu-foarte-multe-cazuri-de-sindrom-post-covid/

Medicii se confrunta, in prezent, cu sindromul post-COVID ce persista la pacienti care au trecut prin boala, indiferent daca au dezvoltat o forma mai usoara sau mai severa, potrivit seful Sectiei de Boli Infectioase a Spitalului ‘Victor Babes’ din Timisoara, Dr. Virgil Musta.

“Am ramas cu un sindrom post-COVID, care de acum inainte probabil ca va reprezenta patologia principala mult timp. Sindromul post-COVID inseamna totalitatea manifestarilor pe care le avem incepand din timpul bolii sau imediat dupa si care persista mai mult de trei luni de la boala acuta. Peste 58% dintre persoanele care au trecut prin COVID acuza cel putin un simptom, indiferent daca a fost o forma severa sau usoara. Cele mai frecvente simptome sunt oboseala, dureri de cap, probleme de respiratie, fenomene de stres pe care le-au avut in timpul bolii sau pentru ca boala a afectat sistemul nervos si a dezvoltat anumite patologii ale sistemului nervos. Mecanismele sunt complexe si poate ca mai frecvente decat plamanul cu care am fost obisnuiti sa fie afectat prin insuficienta respiratorie au fost afectiunile pe sistemul nervos. Sunt foarte multi pacienti cu astfel de probleme si foarte multi neurologi cauta explicatii. Afectate de COVID au fost si inima, ficatul, aparatul digestiv si renal”, a precizat Dr. Virgil Musta, potrivit Agerpres.

Potrivit doctorului, Covidul a dereglat si tensiunea arteriala, in sensul cresterii acesteia, au aparut miocardita, insuficientele cardiace, decompensarile cardiace, afectare hepatica (pana la 70% dintre pacientii care au avut COVID au avut ulterior transaminaza crescuta), iar multi pacienti au ramas cu boala diareica si alte manifestari la nivelul tractului digestiv.

“Medicilor le vine foarte greu sa trateze astfel de boli, pentru ca nu stiu exact care dintre cele patru mecanisme este implicat in acest sindrom post-COVID. Sunt teorii, inca neverificate, care spun ca virusul persista in anumite zone si dezvolta boala cronica, de exemplu hepatita cronica”, a mai comentat dr. Virgil Musta, potrivit sursei citate.

Etichete: sindrom post covid, long covid, simptome long covid, virgil musta

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: