Dr. Rodica Tanasescu – Medicii de familie recomanda vaccinarea anti – HPV

23/01/2014

Dr. Rodica Tanasescu – Medicii de familie recomanda vaccinarea anti – HPV

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/dr-rodica-tanasescu-medicii-de-familie-recomanda-vaccinarea-anti-hpv/

preventie-cancer-de-col-uterinIn Saptamana Europeana de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, medicii de familie solicita parintilor sa fie de acord cu vaccinarea fetitelor impotriva HPV ca masura principala in preventia acestei afectiuni. In acelasi timp, medicii de familie recomanda femeilor sa faca screening-uri regulate pentru depistarea din timp a bolii.

Dr. Rodica Tanasescu – “Medicii de familie sunt dedicati luptei impotriva cancerului de col uterin”

Cancerul de col uterin este cea mai frecventa forma de cancer la femeile cu varsta intre 15-44 de ani in Romania. Peste 3400 de femei sunt diagnosticate anual cu acest tip de cancer.

Principalele masuri de preventie a cancerului de col uterin recomandate de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) sunt vaccinarea anti-HPV si screeningul.

Vaccinarea anti-HPV are caracter optional, este gratuita pentru fetele cu varsta cuprinsa intre 11-14 ani, la solicitarea parintilor depusa de medicul de familie.

Screeningul este disponibil femeilor cu varsta intre 25 si 64 de ani.

“Societatea Nationala de Medicina Familiei deruleaza un proiect de amploare prin care informeaza medicii privind metodele de preventie a cancerului de col uterin. Medicii de familie sunt dedicati luptei impotriva cancerului de col uterin, atat prin educatie, cat si prin vaccinare si screening, discutand cu parintii si prezentandu-le oportunitatea de a solicita vaccinarea anti –HPV pentru fetitele lor si de a se prezenta la screening. Cu toate acestea, avem nevoie de mai multa implicare din partea autoritatilor din domeniul sanatatii”, a precizat dr. Rodica Tanasescu, presedinte SNMF.

Vaccinarea anti-HPV a fost introdusa in 21 de tari

Potrivit declaratiilor lui Victor Olsavszky, seful Biroului Organizatiei Mondiale a Sanatatii din Romania, in 7 din tarile europene vaccinarea anti-HPV are o acoperire de 80%: Italia, Danemarca, Portugalia, Luxemburg, Spania, Elvetia si Marea Britanie.

Peste 100 de milioane de doze de vaccin anti-HPV au fost facute la nivel mondial fara un efect advers serios.

Pentru mai multe informartii despre importanta vaccinarii anti-HPV si a depistarii precoce a afectiunilor induse de HPV, consultati cursul EMC Importanta vaccinarii anti-HPV creditat cu 4 puncte EMC si disponibil gratuit pe platforma Formare Medicala.

Sursa: www.comunicatemedicale.ro

Autor: Anamaria Blanaru

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: