Dr. Mihai Craiu: Cazurile de gripa si viroze la copii, in scadere semnificativa

02/02/2023
Dr. Mihai Craiu: Cazurile de gripa si viroze la copii, in scadere semnificativa

Dr. Mihai Craiu: Cazurile de gripa si viroze la copii, in scadere semnificativa

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/dr-mihai-craiu-cazurile-de-gripa-si-viroze-la-copii-intr-o-scadere-semnificativa/

Numarul de copii cu cazuri de gripa si viroze respiratorii care se prezinta la spital este intr-o semnificativa scadere fata de saptamanile anterioare, spune medicul pediatru Mihai Craiu.

“Numarul de cazuri este intr-o semnificativa scadere fata de saptamanile anterioare. Ma refer la copii, ceea ce se prezinta la spital. Din punct de vedere epidemiologic, este un declin fata de momentul la care s-au declarat de catre autoritati masurile acelea speciale de precautie. Schimbarea de vreme si scaderea temperaturii a redus incarcatura ambientala de agenti patogeni si persoanele care se simteau un vulnerabile nu au mai fost asa de usor tentate sa plece in comunitate, sa foloseasca spatiile publice ca atunci cand erau 18 grade afara in urma cu cateva saptamani”, a afirmat Dr. Mihai Craiu de la Institutul National pentru Sanatatea Mamei si Copilului “Alessandrescu-Rusescu” Bucuresti, citat de Agerpres.

Potrivit medicului, zilnic la unitatea de primiri urgente se prezinta 150 de copii, fata de 250 cat se prezentau in perioada dintre Craciun si Anul Nou.

“Numarul total zilnic a scazut la valorile dinainte de valul epidemic. Noi in mod normal vedem la unitatea de primiri urgente 150 de copii pe zi. Aceasta este cifra noastra zilnica. In varful epidemic in urma cu niste saptamani, adica undeva intre Craciun si Anul Nou, aveam 250 pe zi”, a mai spus doctorul pediatru.

Potrivit acestuia, la finalul sezonului epidemic, la spital se prezinta cazuri cu severitate mai mare.

El a afirmat ca parintii trebuie sa se prezinte la spital cu copiii atunci cand acestia prezinta semne de deshidratare, cand au respiratia dificila si insotita de schimbarea culorii, dar si cand au febra care nu scade cu antitermicele obisnuite.

“In principiu, cele trei mari semne de gravitate sunt deshidratarea, adica acel copil in care intrarile de lichide sunt mai mici decat iesirile. Ca nu vrea sa manance si are diaree, varsa, acesta este un semn mare si trebuie sa vina neaparat la spital. Al doilea, cand respiratia este dificila si insotita de schimbarea culorii, acei copii care se fac cianotici. Acum o multime de parinti au si pulsoximetru. Al treilea, cand copilul are febra care nu scade la antitermicele obisnuite. Toti parintii au acasa Panadol, Nurofen, ce au si ei. Daca administreaza o data sau de doua ori si nu scade deloc febra trebuie sa vina la medic”, a mai sustinut Mihai Craiu, potrivit sursei citate.

Intrebat daca se mai recomanda imunizarea antigripala la copii, medicul a spus ca din punct de vedere al cronologiei este tarziu pentru cei care nu au fost niciodata vaccinati, intrucat acestia necesita doua administrari de vaccin la interval de 28 de zile una de cealalta.

“Din punct de vedere al cronologiei, este tarziu pentru copilul care nu a fost niciodata vaccinat antigripal, trebuie sa faca in primul an doua administrari la 28 de zile interval. Speram ca peste 28 de zile, la sfarsit de februarie, sa nu mai avem gripa decat numai cazuri sporadice legate de circulatie, mers prin exterior, altfel sa nu mai fie decat foarte, foarte rar. Este tarziu pentru copiii care nu au mai fost vaccinati niciodata”, a aratat medicul.

Potrivit acestuia, copiii care sunt febrili, tusesc si stranuta nu trebuie sa mearga la cursuri in primele zile.

Etichete: viroza la copii, gripa la copii, vaccinare antigripala la copii, mihai craiu

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: