Dr. Maria Mota: Vom incetini ritmul de crestere a diabetului zaharat cand vom stapani obezitatea

28/09/2023
Dr. Maria Mota: Vom incetini ritmul de crestere a diabetului zaharat cand vom stapani obezitatea

Dr. Maria Mota: Vom incetini ritmul de crestere a diabetului zaharat cand vom stapani obezitatea

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/dr-maria-mota-vom-incetini-ritmul-de-crestere-a-diabetului-zaharat-cand-vom-stapani-obezitatea/

Profesor doctor Maria Mota, membra a Asociatiei Europene pentru Studiul Diabetului (EASD) a declarat, miercuri, in cadrul Conferintei Nationale ‘Interdisciplinaritate si Cercetare in Diabetul Zaharat’ organizata de Academia de Stiinte Medicale si Universitatea de Medicina, Farmacie, Stiinte si Tehnologie ‘George Emil Palade’ din Targu Mures, ca ritmul de crestere a diabetului zaharat poate fi incetinit doar atunci cand va putea fi stapanita obezitatea.

“S-a agreat international sa se foloseasca termenul de epidemie de diabet si as mai completa ca epidemia inca nu s-a incheiat cu toate masurile noastre, mai mult teoretice. Pentru ca in practica e foarte greu sa faci preventie, dar constientizand populatia, epidemia nu s-a incheiat si convingerea mea tot mai mare este ca vom incetini ritmul de crestere a diabetului zaharat in momentul in care vom stapani obezitate. In 2016, au fost ultimele date statistice stabile publicate legat de epidemia de suprapondere si obezitate. Si atunci se discuta ca avem un 1.900.000.000 de persoane in lume cu surplus ponderal, iar dintre acestea 600 de milioane avand obezitate”, a declarat dr. Maria Mota, potrivit Agerpres.

Potrivit medicului, ultimele date ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii arata ca pana in 2030 se poate previziona statistic ca vor exista peste 2 miliarde de persoane cu surplus ponderal, iar din acestea in jur de 1.000.000.000 vor avea obezitate.

“E foarte mult si ne arata riscul foarte mare de diabet zaharat de tip doi, de steatoza hepatica, cu toate complicatiile de boli cardiovasculare si bolile renale. Pot sa fie agravate de obezitate bolile endocrine, ovarul polichistic, hipotiroidismul, bolile osteoarticulare si o gramada intreaga de afectiuni. Si atunci zic, desi obezitatea este ostentativ vizibila, nu intelegem, eu, personal, nu inteleg cum inca se discuta daca este o boala cu statutul ei. Recunoastem toate complicatiile obezitatii, sunt o serie de boli care vin ca si complicatii ale obezitatii, iar obezitatea este cauza primara si nu incercam si nu luam masuri foarte drastice pentru a o preveni”, a mai subliniat doctorul.

Etichete: crestere diabet zaharat, obezitate, dr maria mota

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: