Dr. Daciana Toma: Numarul persoanelor cu diabet, cel putin dublu fata de cei diagnosticati

14/11/2022
Dr. Daciana Toma: Numarul persoanelor cu diabet, cel putin dublu fata de cei diagnosticati

Dr. Daciana Toma: Numarul persoanelor cu diabet, cel putin dublu fata de cei diagnosticati

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/dr-daciana-toma-numarul-persoanelor-cu-diabet-este-cel-putin-dublu/

De Ziua Mondiala a Diabetului, Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice (COPAC) din Romania si Asociatia Copiilor si Tinerilor cu Diabet ASCOTID trag un semnal de alarma asupra pericolului de a fi diagnosticat cu diabet zaharat tip 2 in faze tarzii, cand au aparut deja complicatiile.

Astfel, se estimeaza ca numarul de cazuri descoperite va creste usor in acest an. Daca in 2019, numarul de cazuri noi era de 76.967, in 2020 a scazut la 59.914,in 2021 a fost de 82552, iar in primele sase luni din 2022 a fost de 41849 (ceea ce arata o crestere conform datelor INSP).

In prezent, potrivit COPAC, in Romania, 1.207.053 persoane sunt sub monitorizare in programul de diabet.

“Numarul persoanelor care traiesc cu diabet este cel putin dublu fata de cei care sunt diagnosticati. Potrivit statisticilor la nivel mondial, 1 din 2 adulti cu diabet nu sunt diagnosticati. Este important sa educam populatia sa isi faca analizele periodic pentru a depista la timp orice modificare. Din pacate, multe persoane ajung la medic cand diabetul este deja avansat si exista multe complicatii. Recomandarea mea in aceasta zi este ca starea noastra de sanatate sa devina o prioritate pentru fiecare dintre noi, sa incepem sa ne preocupam de sanatate inainte de aparitia oricarei boli, iar daca suntem diagnosticati cu o boala, sa respectam recomandarile medicilor. Este singura modalitate pentru a ne asigura o viata de o cat mai buna calitate pentru cat mai multi ani”, a declarat Dr. Daciana Toma, medic de familie, vicepresedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei si consultant COPAC pe proiecte de educatie in sanatate.

Daca in prezent, un adult din 10 are diabet, se estimeaza ca pana in 2030, un adult din 9 va avea. 537 milioane de pacienti sunt diagnosticati la nivel mondial, iar in 2030 se estimeaza ca numarul lor va ajunge la 643 milioane.

In 2021, 6,7 milioane de adulti au decedat din cauza complicatiilor provocate de diabetul zaharat. La fiecare 6 secunde, un pacient pierde lupta cu diabetul, mai transmite COPAC.

Etichete: diabet, diagnosticare diabet, adulti diabet, daciana toma, COPAC

 

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: