Dr. Mihai Craiu: Copiii, principala grupa de varsta cu numar mare de spitalizari din cauza gripei

09/01/2023
Dr. Mihai Craiu: Copiii, principala grupa de varsta cu numar mare de spitalizari din cauza gripei

Dr. Mihai Craiu: Copiii, principala grupa de varsta cu numar mare de spitalizari din cauza gripei

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/dr-craiu-copiii-principala-grupa-de-varsta-cu-un-numar-mare-de-spitalizari-din-cauza-gripei/

Cresterea masiva a numarului de cazuri de gripa se asociaza cu o suprasolicitare a sistemelor medicale si cu o accentuare a ratei spitalizarilor. Copiii, mai ales cei sub 5 ani, reprezinta principala grupa de varsta la care se observa un numar mare de spitalizari, scrie Conf. univ. dr. Mihai Craiu, pe pagina Spitalul virtual pentru copii.

Numarul cazurilor de gripa si infectii respiratorii practic a explodat in ultimele saptamani.

“Se intampla si in Romania ce se intampla in restul emisferei nordice. O crestere masiva a numarului de cazuri de gripa, cea mai mare din ultimii 10 ani. Crestere care se asociaza cu o suprasolicitare a sistemelor medicale si cu o accentuare a ratei spitalizarilor. Copiii, mai ales cei sub 5 ani, reprezinta principala grupa de varsta la care se observa un numar mare de spitalizari. Abia pe locul doi sunt seniorii cu varste peste 65 ani.”, scrie pediatrul Mihai Craiu pe pagina Spitalul virtual pentru copii.

Sezonul acesta, cresterea numarului de spitalizari la copil, ca urmare a complicatiilor gripei, a aparut foarte repede fata de anii trecuti (inca din noiembrie 2022) si a urcat la cote alarmante, mai adaugat medicul, care face referire si la spitalizarile din Statele Unite ale Americii, Canada si UE si UK.

“Inainte de a ne panica total sau a cauta vinovati in loc de solutii, trebuie sa stim ca:

1. Gripa este o infectie acuta posibil severa a cailor aeriene si se transmite in special pe cale aerogena. Cu alte cuvinte este mult mai probabil sa luam gripa intr-un spatiu inchis, aglomerat unde exista persoane care stranuta sau tusesc. Riscul este MUUULT mai mic in aer liber.

2. Putem scadea riscul de imbolnavire si altfel decat evitand aglomeratia… Prin aerisirea frecventa (cu toata spaima noastra ca “ne trage curentul” chiar vor trebuie aerisite bine clasele, incepand de acum), sau prin folosirea mastii, mai ales in zonele aglomerate (metrou, magazin, sala de clasa etc). Chiar si o masca improvizata sau o bandana pusa la gura reprezinta optiuni mai bune decat … nimic.

3. Virusul gripal supravietuieste pe suprafete si poate ajunge cu usurinta in nasul, gura sau ochii unui copil, care se atinge la fata, cu mainile nespalate, in special dupa ce a atins clante, manere, balustrade, etc in locuri aglomerate. Ar trebui sa reinvatam spalatul corect al mainilor si tusitul in plica cotului, ca in primele luni de pandemie. Cam asta se poate face ACUM. Restul sunt emotii si asteptari nerezonabile.”, a mai precizat Conf. univ. dr. Mihai Craiu.

Etichete: gripa, gripa la copii, virusul gripal la copii, dr mihai craiu

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: