Dr. Catalina Panaitescu : “Initiativa constituirii grupului RespiRo pleaca din dorinta sprijinirii tuturor medicilor de familie”

27/05/2015

Dr. Catalina Panaitescu : “Initiativa constituirii grupului RespiRo pleaca din dorinta sprijinirii tuturor medicilor de familie”

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/dr-catalina-panaitescu-initiativa-constituirii-grupului-respiro-pleaca-din-dorinta-sprijinirii-tuturor-medicilor-de-familie/

catalina-panaitescu-formareCare sunt beneficiile medicilor si pacientilor odata cu crearea unor grupuri de lucru pe diferite specializari in cadrul SNMF? Va prezentam a doua parte a interviului realizat cu Dr. Catalina Panaitescu in legatura cu activitatea grupului RespiRo, in care puteti gasi raspuns la aceasta intrebare.

 Formare Medicala : Cum pot adera medicii de familie la acest grup?

 Dr. Catalina Panaitescu : Atragerea de noi membri in cadrul grupului este una din dorintele noastre. Conform conditiilor de eligibilitate prevazute in regulamentul de functionare a grupului, pot fi membri activi ai acestuia – in principal – medicii formatori de medicina familiei , dar si medici specialisti de medicina familiei care dovedesc interes si preocupari anterioare in domeniul cresterii calitatii ingrijirilor acordate pacientilor cu boli respiratorii. In mod exceptional pot fi membri asociati sau onorifici ai grupului medici de alte specialitati (pneumologi, pediatri, alergologi, ORL, medicina muncii etc.), cu activitate recunscuta in domeniul bolilor respiratorii, precum si alti profesionisti din domeniul asistentei medicale primare (kinetoterapeuti, psihologi s.a.), cu preocupari in acest domeniu, care recunosc si respecta regulamentul grupului. Departe de a fi elitiste, aceste criterii de aderare incearca doar sa asigure selectarea unor membri cu interes de durata, nu circumstantial, si garantarea calitatii activitatilor desfasurate in numele grupului.

 Formare Medicala : Cum pot beneficia medicii de familie care nu sunt membrii ai grupului de actiunile acestuia?

Dr. Catalina Panaitescu : Initiativa constituirii grupului RespiRo pleaca din dorinta sprijinirii tuturor medicilor de familie in domeniul asistentei pacientilor cu boli respiratorii, astfel incat – asa cum spuneam – calitatea acesteia sa creasca. Vom pune la dispozitia colegilor nostri modele de abordare structurata a acestora, care sa faciliteze diagnosticul si cea mai potrivita conduita terapeutica ; vom sprijini diseminarea si implementarea acestor modele prin activitati educationale, materiale informative, asistenta directa si resurse online ; vom incerca sa imbunatatim colaborarea cu colegii de alte specialitati, care se ocupa de bolile respiratorii si sa punem la dispozitia medicilor de familie o baza de date a acestora ; vom milita impotriva limitarii inacceptabile care exista in prezent in practica medicilor de familie in domeniul bolilor respiratorii, care consta in mentinerea interdictiei de initiere a prescrierii in regim compensat a tuturor medicamentelor, pe care medicii de familie din alte tari, cu acceasi pregatire, le pot prescrie

Formare Medicala : De ce este important pentru pacienti aparitia acestui grup de excelenta?

Dr. Catalina Panaitescu : In primul rand, pentru ca scopul grupului este imbunatatirea calitatii ingrijirii acelora dintre ei care au boli respiratorii. In mod indirect, acest lucru se va intampla prin implementarea, in cabinetele medicilor de familie, a acelor algoritmi de diagnostic si tratament, care vor oferi o sansa egala tuturor, indiferent ca locuiesc in mediul urban sau rural. In paralel, intentionam sa dezvoltam si o abordare directa, prin materiale informative adresate pacientilor si sa folosim diversele oportunitati pentru cresterea nivelului de educatie medicala a populatiei in domeniul bolilor respiratorii. Un alt proiect vizeaza crearea unei baze de date a asociatiilor de sprijin pentru pacientii cu boli respiratorii, care sa poata fi accesata direct, de pe site-ul grupului (acum in faza de proiect) sau comunicata prin intermediul medicilor de familie.

 

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: