Doua universitati de medicina, in clasamentul universitatilor reprezentative din tara

14/03/2022
Doua universitati de medicina, in clasamentul universitatilor reprezentative din tara

Doua universitati de medicina, in clasamentul universitatilor reprezentative din tara

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/doua-universitati-de-medicina-in-clasamentul-universitatilor-reprezentative-din-romania/

Universitatea de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca anunta ca se situeaza pe locul 4 in Metarankingul Universitar pe anul 2021, realizat de Ministerul Educatiei, care clasifica cele mai performante institutii de invatamant superior la nivel stiintific și cu vizibilitate internationala in clasamentele globale ale universitatilor.

Pe primele locuri se afla Universitatea Babes-Bolyai (locul 1), Universitatea din Bucuresti (locul 2) si Universitatea Politehnica din Bucuresti (locul 3).

Top 10 universitati romanesti include, pe langa universitatile de pe podium:

– Doua universitati de medicina (Universitatea de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca – locul 4 si Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti – locul 8);
– Doua universitati comprehensive (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi – locul 5 si Universitatea de Vest din Timisoara – locul 7);
– Doua universitati tehnice (Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca – locul 9 si Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi” din Iasi – locul 10);
– O universitate hiper-comprehensiva (Universitatea „Transilvania” din Brasov – locul 6).

Metarankingul national este un mecanism de ierarhizare conceput pe baza analizei a 9 clasamente universitare internationale, recunoscute de catre International Ranking Expert Group, Inventory of International Rankings (IREG), in care sunt prezente universitatile romanesti, conform metodologiei stabilite prin ordinul Ministerului Educatiei. Au fost ierarhizate 30 de universitati romanesti de stat, dintr-un total de 54 si o singura universitate privata, dintr-un total de 40.

Acest metaranking reprezinta un instrument de analiza si un criteriu obiectiv si important de evaluare in cadrul metodologiilor de finantare a cercetarii in sistemul universitar, care va permite asigurarea alocarii de resurse financiare de la bugetul de stat, pe baza unor indicatori de performanta.

Potrivit Metodologiei privind finantarea cercetarii in institutiile de invatamant superior de stat, fondul bugetar pentru finantarea cercetarii stiintifice in universitati, pentru anul 2022, este de 100.000.000 de lei. 45% din fondurile alocate in acest sens vor fi repartizate in functie de pozitia universitatii in metarankingul universitatilor din Romania pentru anul 2021.

„Pozitionarea universitatii noastre in acest clasament reprezinta o confirmare a faptului ca, prin rezultatele muncii colegilor nostri, ne situam in randul elitelor. Desi suntem o universitate mica, cu doar trei facultati, comparativ cu alte institutii de invatamant superior incluse in acest clasament, avem o valoare incontestabila, recunoscuta nu doar la nivel national, ci si pe plan international. O astfel de pozitionare ne aduce avantajul de a beneficia de finantari suplimentare, prin care vom sustine proiectele educationale si de cercetare din cadrul universitatii. Astfel, vom continua sa dezvoltam noi proiecte in domeniul medical si farmaceutic, care vor fi oferi beneficii comunitatii noastre academice, dar mai ales societatii.” transmite prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca.

Etichete: universitati romania, universitati medicina romania, umf iuliu hatieganu cluj napoca,

 

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: