Doua noi studii concluzioneaza ca pandemia de Covid-19 a inceput in piata din Wuhan

27/07/2022
Doua noi studii concluzioneaza ca pandemia de Covid-19 a inceput in piata din Wuhan

Doua noi studii concluzioneaza ca pandemia de Covid-19 a inceput in piata din Wuhan

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/doua-noi-studii-concluzioneaza-ca-pandemia-de-covid-19-a-inceput-in-piata-din-wuhan/

Doua studii publicate de curand in prestigioasa revista Science concluzioneaza ca pandemia de COVID-19 a inceput in piata din orasul chinez Wuhan, indicand o foarte probabila origine animala a virusului, informeaza agentiile internationale de presa.

Primul studiu este o analiza geografica care arata ca primele cazuri detectate in decembrie 2019 au fost concentrate in jurul pietei. Al doilea este o analiza genomica a virusului din primele cazuri, care arata ca este foarte putin probabil ca virusul sa fi circulat pe scara larga la om inainte de noiembrie 2019, relateaza AFP.

Inca de la inceputul pandemiei, originea coronavirusului a fost un subiect aprins de dezbatere.

Potrivit Agerpres, chiar unul dintre autorii acestor studii, Michael Worobey, virusolog la Universitatea din Arizona, a semnat in 2021 o scrisoare in care cerea sa se ia in considerare serios ipoteza unei scurgeri dintr-un laborator din Wuhan.

Insa datele analizate de atunci “m-au facut sa evoluez pana in punctul in care acum cred ca pur si simplu nu este plauzibil ca virusul sa fi fost introdus in alt mod decat prin comertul cu animale in piata din Wuhan”, a declarat el in cadrul unei conferinte de presa.

Primul studiu a analizat locatiile primelor 155 de cazuri identificate in decembrie 2019. Cercetatorii au aratat ca aceste cazuri au fost concentrate in jurul pietei din Wuhan, spre deosebire de cele inregistrate in lunile urmatoare, care au coincis cu cartierele de mare densitate, ceea ce arata raspandirea virusului.

Cel de-al doilea studiu se bazeaza pe analiza genomului virusului care a infectat primele cazuri. Acesta concluzioneaza ca doua linii ale virusului, A si B, au existat inainte de februarie 2020 si ca aceste doua linii au rezultat probabil din doua evenimente separate de transmitere la om, ambele in piata din Wuhan.

Deocamdata, nu a fost identificat animalul despre care se crede ca a actionat ca intermediar intre lilieci, care sunt purtatori ai coronavirusului, si oameni.

Etichete: pandemie covid-19, origine pandemie covid-19, coronavirus, wuhan

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: