Doua mutatii noi ale coronavirsului SARS-CoV-2 descoperite in SUA

15/01/2021

Doua mutatii noi ale coronavirsului SARS-CoV-2 descoperite in SUA

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/doua-mutatii-noi-ale-coronavirsului-sars-cov-2-descoperite-in-sua/

Oamenii de stiinta americani au detectat doua variante noi de SARS-CoV-2 care ar putea fi mai contagioase, potrivit concluziilor unui studiu preliminar, relateaza EFE.

Una dintre variante a suferit mutatii similare celei britanice, in timp ce a doua este o varianta noua si nemaivazuta de cercetatori si care a devenit dominanta la Columbus, capitala statului Ohio, in doar cateva saptamani, scrie si Agerpres.

“Varianta din Columbus are baza genetica a cazurilor similare pe care le-am studiat, dar prezinta trei mutatii ce reprezinta o evolutie foarte importanta”, a declarat Dan Jones, profesor de patologie la Universitatea Ohio State.

Potrivit omului de stiinta, noua varianta “a sporit transmisibilitatea (coronavirusului) comparativ cu variantele mama” si a subliniat ca masuri precum restrictionarea deplasarilor nu vor fi suficiente pentru a preveni raspandirea.

Cele doua variante sunt rezultatul unor mutatii survenite in SUA si nu sunt importate din alte tari din martie, cand a inceput secventierea, un efort care s-a accelerat avand in vedere prevalenta acestor tulpini.

Potrivit surselor citate, studiul, care inca nu a fost revizuit de comunitatea stiintifica, arata ca noul coronavirus trece printr-o perioada de schimbari semnificative in ce priveste componenta sa genetica.

Desi este prea devreme pentru a determina cat de contagioase sunt noile tulpini, virusul circula in randul populatiei de mai multe luni si experimenteaza mutatii.

De asemenea, cercetatorii au reamintit ca este prea curand pentru a sti daca noile variante raspund sau nu la vaccinurile existente in prezent.

Etichete: mutatii coronavirus, tulpini sars-cov-2,

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Urmatoarele saptamani, relevante privind evolutia tulpinii Omicron

Medicul Irinel Popescu, trimis in judecata de DNA

Campanie de informare: Comportamentul preventiv sa fie regula

Proiectul privind certificatul digital COVID va ajunge, in cateva zile, in Parlament

Rafila: Dezvoltam un proiect care permite testarea extinsa la nivelul medicilor de familie