Doi fosti sefi ai CNAS, trimisi in judecata de DNA pentru abuz in serviciu si luare de mita

31/03/2021

Doi fosti sefi ai CNAS, trimisi in judecata de DNA pentru abuz in serviciu si luare de mita

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/doi-fosti-sefi-ai-cnas-trimisi-in-judecata-de-dna-pentru-abuz-in-serviciu-si-luare-de-mita/

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a doi fosti presedinti ai Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate (CNAS) si a unei societati comerciale, pentru ca cei doi ar fi abuzat de functia detinuta pentru a incheia, in mod nelegal, o serie de acte aditionale ce ar fi permis atribuirea unor contracte supraevaluate, ceea ce ar fi produs un prejudiciu de peste 8 milioane de euro in dauna CNAS.

In schimb, cei doi ar fi primit sume de bani fie in folos propriu, fie pentru anumite societati comerciale, precizeaza DNA intr-un comunicat de presa.

Vasile Ciurchea, presedinte al Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate (CNAS) la data faptelor, respectiv februarie 2007 – ianuarie 2009, este trimis in judecata pentru infractiunile de luare de mita si abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit in forma continuata (2 acte materiale);

Irinel Popescu, presedinte al Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate (CNAS) la data faptelor, respectiv ianuarie – decembrie 2009, este trimis I judecata pentru infractiunile de luare de mita si abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit in forma continuata (2 acte materiale);

Societatea HP ROMANIA SRL, avand denumirea noua Enterprise Services Romania SRL, pentru savarsirea infractiunii de complicitate la abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit in forma continuata (4 acte materiale)

“In aceeasi cauza, procurorii au incheiat un acord de recunoastere a vinovatiei cu un inculpat, la data faptelor in calitate de director general al HP Romania SRL, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de complicitate la abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit in forma continuata (4 acte materiale, corespunzator celor 4 acte aditionale incheiate).”, se precizeaza in comunicatul transmis de Directia Nationala Anticoruptie.

In rechizitoriul si acordul de recunoastere a vinovatiei intocmite, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

Cele doua dosare de urmarire penala continand rechizitoriul, respectiv acordul de recunoastere a vinovatiei au fost trimise spre judecare la Tribunalul Bucuresti.

Cu privire la ceilalti suspecti angajati ai CNAS cercetati pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit in forma continuata, s-a dispus disjungerea cauzei si continuarea cercetarilor.

“Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului si a acordului de recunoastere a vinovatiei la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie. Mentionam ca prezentul comunicat a fost intocmit in conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relatia sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.”, mai scrie in comunicatul transmis miercuri, de DNA.

Etichete: sefi cnas anchetati de dna, irinel popescu, vasile ciurchea, casa nationala de asigurari de sanatate

 

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: