Doar antibioticele de prima linie vor putea fi eliberate fara prescriptie pentru 48 de ore

25/01/2024
Doar antibioticele de prima linie vor putea fi eliberate fara prescriptie pentru 48 de ore

Doar antibioticele de prima linie vor putea fi eliberate fara prescriptie pentru 48 de ore

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/doar-antibioticele-de-prima-linie-vor-putea-fi-eliberate-fara-prescriptie-pentru-48-de-ore/

Dintre cele 82 de antibiotice incluse in anexa ordinului care vizeaza diminuarea consumului excesiv al acestora, doar 20 vor putea fi eliberate in farmacii, in regim de urgenta, pentru 48 de ore, respectiv cele care nu sunt susceptibile de a provoca rezistenta la antimicrobiene.

Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, medicul Adriana Pistol, a explicat ca se impune o limitare a consumului antibiotice, in conditiile in care, in ultimii 10 ani, tara noastra s-a aflat pe primele locuri la acest capitol intre statele Uniunii Europene. In 2022, tara noastra s-a situat pe locul al doilea in Europa, dupa Grecia.

“La nivelul indicatorilor care sunt calculati la nivel global, (…) Romania are un indicator de 26/1.000 de locuitori pe zi, ceea ce inseamna ca dintr-o mie de locuitori 26 iau zilnic un antibiotic, ceea ce in Uniunea Europeana se intampla numai in 16 cazuri din 1.000 de locuitori. Deci, consumul de antibiotice este foarte mare. Antibioticele de prima linie, cele care ar produce, cel mai putin posibil, rezistenta, ar trebui utilizate cel mai des in detrimentul celor din clasele care sunt susceptibile sa produca foarte usor rezistenta. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), pentru anul 2023 ar trebui ca fiecare stat sa atinga un minimum de 60% din tot consumul total de antibiotice pentru cele de prima linie. (…) In Romania, utilizarea antibioticelor de prima linie (…) a scazut si a crescut consumul antibioticelor din alte clase care pot sa produca rezistenta la antimicrobiene”, a precizat secretarul de stat, potrivit Agerpres.

Medicul a subliniat ca rezistenta la antibiotice reprezinta ‘o mare’ problema de sanatate publica, multi dintre specialisti considerand ca, daca nu se va interveni, ‘aceasta va produce viitoarea pandemie’.

Actualizarea sistemului se va realiza de Serviciul de Telecomunicatii Speciale.

“O sa avem niste date si vom analiza consumul. (…) Pe de alta parte, incercam sa dezvoltam, in perioada urmatoare, un sistem de eliberare electronica a medicamentelor. Cand se va dezvolta sistemul de prescriptie electronica si in afara sistemului de compensare, atunci, vom vedea in timp real CNP care a ridicat din alta farmacie acel medicament. Nu exista inca un termen pentru acest sistem. De aceea, exista declaratia pe propria raspundere. Ne bazam pe responsabilitatea pacientului ca, in cazul unui episod acut, (…) se prezinta la farmacie si nu a ridicat din alta farmacie”, a declarat Directorul Directiei Farmaceutice si Dispozitive Medicale din Ministerul Sanatatii, Monica Negovan, potrivit sursei citate.

Reamintim ca Ministerul Sanatatii a emis, printr-un ordin, o noua metodologie de monitorizare a prescrierii si de raportare a eliberarii medicamentelor antibiotice si antifungice de uz sistemic, in contextul riscurilor generate de utilizarea excesiva a acestora.

Etichete: eliberare antibiotice farmacii, antibiotice fara prescriptie, antibiotice de prima linie

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: