Doar 2% dintre pacientii cu risc pentru boli de rinichi sunt diagnosticati si tratati

13/03/2014

Doar 2% dintre pacientii cu risc pentru boli de rinichi sunt diagnosticati si tratati

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/doar-2-dintre-pacientii-cu-risc-pentru-boli-de-rinichi-sunt-diagnosticati-si-tratati/

parkinson1Ziua Mondiala a Rinichiului din acest an, 13 martie 2014, a stat sub sloganul “In cinstea rinichiului, bea un pahar de apa!”. Evenimentele organizate cu aceasta ocazie au atras atentia asupra importantei hidratarii corecte in sanatatea rinichiului. Specialistii ne indeamna astfel sa bem un pahar de apa inainte de micul dejun, sa incurajam familia si prietenii sa bea mai multa apa pentru a evita astfel afectiunile rinichiului.

1,8 milioane de persoane au un risc pentru boli de rinichi

In Romania, doar 45.000 de persoane din 1,8 milioane raportate de medicii de familie cu risc pentru bolile de rinichi sunt diagnosticate.

“Cu alte cuvinte, din cele aproximativ doua milioane de persoane estimate a avea o boala cronica de rinichi, sunt diagnosticate si tratate numai 2%. Pentru remedierea acestei situatii, o solutie ar fi ingrijirea integrata a pacientilor cu boala cronica de rinichi, in grupuri de practica medicala pluridisciplinare, care include cabinete ale medicilor de familie, diabetologilor si nefrologilor, spitale cu sectii de nefrologie si centre de dializa sau de transplant renal”, a precizat prof.dr. Gabriel Mircescu.

Boala cronica de rinichi – o afectiune ignorata in Romania

Subdiagnosticata, boala cronica de rinichi poate afecta major sanatatea pacientilor. Unul din riscurile bolilor de rinichi este dezvoltarea de afectiuni cardio-vasculare.

Riscul poate fi scazut daca boala cronica de rinichi este diagnosticata si tratata la timp.

Diagnosticarea precoce – principala masura de preventie a complicatiilor

Lupta impotriva complicatiilor in bolile cronice de rinichi are ca prim pas diagnosticarea precoce.

Este cea mai importanta actiune pentru ca bolnavul sa inceapa din timp tratamentul de care are nevoie.

De Ziua Mondiala a Rinichiului, specialistii trag un semnal de alarma asupra importantei hidratarii corecte ca forma de a proteja sanatatea rinichilor.

Sursa: www.comunicatemedicale.ro

Autor: Anamaria Blanaru

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: