Stiri medicale

Doar 1 din 10 persoane primesc ingrijirile paliative necesare

Data ultimei actualizari: 28/01/2014

Un raport publicat de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si de Alianta Globala a Ingrijirii Paliative (WPCA) a subliniat ca foarte putini bolnavi la nivel global primesc ingrijirile palliative de care au nevoie. O treime din persoanele care au nevoie de astfel de ingrijiri sufera de cancer.

20 de milioane de persoane pe an au nevoie de ingrijiri paliative

Aproximativ 6% din cele 20 de milioane de persoane sunt copii care au nevoie de ingrijiri paliative.

Numarul acestor persoane ar fi multa mai mare, ajungand pana la 40 de milioane de persoane, daca ar fi inclusi toti pacientii intr-un stadiu incipient al bolii.

In afara bolnavilor de cancer care au nevoie de ingrijiri paliative, exista persoane cu boli progresive care le afecteaza inima, plamanii, rinichii sau creierul.  In acelasi timp, de aceste ingrijiri au nevoie si bolnavii de HIV/SIDA sau cei cu tuberculoza.

Specialistii atrag atentia ca ingrijirea paliativa nu reprezinta doar alinarea durerii, ci are in vedere si suferinta de ordin emotional si psihosocial a bolnavului, precum si sprijinirea familiei in ingrijirea bolnavului.

In tarile slab si mediu dezvoltate exista cea mai mare nevoie de ingrijiri paliative

Cele mai multe servicii de ingrijiri palliative sunt oferite in tarile dezvoltate. Cu toate aceasta, 80% din nevoia globala de ingrijiri paliative apare in tarile putin dezvoltate.

Doar 20 de tari la nivel global au incluse aceste ingrijiri paliative in sistemul de sanatate. Romania face parte din aceasta lista alaturi de tari precum Australia, Belgia, Franta, Canada, Marea Britanie, Elvetia, Japonia sau Polonia.

Cancerul, bolile de inima, bolile de plamani sau atacul cerebral sunt principalele boli pentru care oamenii la nivel mondial ar avea nevoie de ingrijiri paliative.

OMS militeaza pentru necesitatea ingrijirii paliative prin Planul de Actiune Global in Preventia si Controlul bolilor netransmisibile 2013-2020.

Sursa: www.who.int

Autor: Anamaria Blanaru

Anamaria Blanaru Anamaria Blanaru si-a finalizat studiile doctorale in Germania in domeniul Filologie. A urmat cursuri de comunicare si creative thinking la Praga. A publicat studii in publicatii de specialitate nationale si internationale (Viena). Este specialist in web content, comunicare, corporate training si studii hispanice.

Postati un comentariu

Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.