Dispneea – simptomul cheie in diagnosticarea BPOC

14/03/2013

Dispneea – simptomul cheie in diagnosticarea BPOC

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/dispneea-simptomul-cheie-in-diagnosticarea-bpoc/

poza probleme respiratoriiPentru identificarea pacientului cu BPOC, dispneea de efort constituie principalul element alarmant pe care medicul  trebuie sa il ia in considerare. Indicator cheie in diagnosticarea BPOC, dispneea este cel mai des descrisa de pacient ca fiind ca un efort crescut de a respira, senzatia descrisa de acesta fiind de gafaiala, sufocare, sete de aer. Totodata, dispneea poate fi progresiva, persistenta si se poate agrava la depunerea de efort. 

Dispneea este cauza principiala pentru care pacientii ajung la medic, ea producand o stare de anxietate si chiar invaliditate  pacientului insa nu este proportionala cu gradul afectarii functiei ventilatorii.

Dispneea este perceputa atat la eforturi mari sau moderate, cat si la eforturi mici-moderate. In prima faza, din cauza pierderii conditiei fizice, pacientul  evita aceste eforturi, iar in timp ajunge sa isi limiteze activitatea la domiciliu.

Mai multe informatii despre simptomele cheie in diagnosticarea BPOC puteti afla accesand cursul EMC online “Fiziopatologie si diagnostic BPOC” postat  pe platforma FormareMedicala.ro. Cursul este gratuit si creditat cu 8 puncte EMC.

Autor: Dorina Pirau

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: