Din dislexic doctorand in lingvistica

27/12/2013

Din dislexic doctorand in lingvistica

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/din-dislexic-doctorand-in-lingvistica/

copii-cu-dislexieDislexia este diagnosticata de obicei la copii in momentul in care acestia incep sa scrie si sa citeasca. Dificultatea pe care o au in a scrie sau a citi corect poate fi interpretata gresit de parinti sau profesori. In multe cazuri, dislexia nu este diagnosticata la timp deoarece este corelata cu incapacitatea copilului de a se concentra sau de a fi atent.
Ce impact are diagnosticarea dislexiei la timp

Cotidianul spaniol El Pais a prezentat cazul unei tinere din Spania, dislexica la varsta copilariei, insa specialist in lingvistica la maturitate.
Luz Rello a avut mari dificultati in a scrie si citi corect din primele clase scolare. Drept dovada a unei lipse de opinii profesioniste, copilul a fost taxat de profesori, reusind cu greu sa treaca clasele din cauza notelor mici pe care le lua la materiile umaniste.

La 12 ani, in momentul in care unul dintre profesori semnaleaza faptul ca Luz Rello are dislexie, parcursul copilului ia o intorsatura diferita. Incepe sa lucreze extrem de mult la abilitatile sale de scriere si lectura pana la nivelul in care ajunge sa fie pasionata de acest lucru.

Urmeaza o facultate umanista si in prezent se specializeaza ca doctorand in felul in care grafica si imaginile ne influenteaza intelegerea in lectura.

Copiii dislexici sunt catalogati gresit de profesori

Cei mai multi copii dislexici nu ajung din timp la un specialist care sa ii diagnosticheze corect. Lipsa formarii profesorilor din perspectiva nevoilor speciale pe care le au unii copii determina ca multi dintre ei sa ramana in urma chiar daca ar putea chiar sa exceleze in unele domenii daca ar primi ajutorul din timp.

Dislexia poate fi diagnosticata de la primii ani de scoala prin dificultatea copilului de a citi separat cuvintele extrase din fraza, prin greseli in pronuntie si scriere sau prin confuzia cuvintelor scurte.

Mult mai tarziu, la varsta adolescentei sau la maturitate, persoanele cu dislexie au dificultati in a face rezumate sau prezentari si se lupta cu lipsa unui vocabular dezvoltat.

Autor: Anamaria Blanaru

1 Comentarii

  1. Tatomir says:

    A avut mare noroc sa se nasca in Spania, ce face România pentru copii dislexici? Va scrie mama unei fetite dislexice. Ministerul Invatamantului nu are răspunsuri. Foarte putini profesori de sprijin, cadre didactice care nu știu nimic ce este dislexia, nimic concret. In toate țările exista tot felul de materiale, programe etc, la noi nimic, sunt îngrijorata de evoluția copilului meu dar, atât timp cât trăiesc am sa o ajut, am sa fiu alături de ea, am sa cumpăr in continuare materiale de sprijin din SUA, Italia ,etc

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Circa 50% dintre romani sunt decisi sa se vaccineze impotriva Covid-19

Incepe activitatea de vaccinare prin centrele mobile

Modificari privind modalitatea de programare la vaccinarea anti-COVID

Studiu: Consumul de probiotice, Omega-3 si vitamina D, asociat unui risc mai scazut de infectie cu SARS-CoV-2

Discutii privind organizarea unor centre de vaccinare in companiile private