Din ce in ce mai multi europeni sunt alergici la polen, din cauza nivelului crescut de emisii de carbon

11/04/2011

Din ce in ce mai multi europeni sunt alergici la polen, din cauza nivelului crescut de emisii de carbon

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/din-ce-in-ce-mai-multi-europeni-sunt-alergici-la-polen-din-cauza-nivelului-crescut-de-emisii-de-carbon/

Emisiile de dioxid de carbon cresc numarul persoanelor alergice la polen, conform unui studiu desfasurat in Europa. Cercetatori din 13 state ale Uniunii Europene au analizat nivelul polenului la mai mult de 20 de specii de plante si copaci, acesta fiind mai ridicat in zonele in care concentratia de dioxid de carbon era crescuta.

In Marea Britanie, numarul persoanelor diagnosticate cu rinita alergica a crescut cu o treime intre 2001 si 2005, informeaza bbc.co.uk.

“Experimentele pe care le-am facut demonstreaza ca dioxidul de carbon are efecte asupra copacilor, acestia producand mai mult polen” spune Annette Menzel de la Universitatea din Munchen.

A fost luata in discutie si posibilitatea ca arborii sa produca mai mult polen din cauza temperaturilor crescute. Dar comparand nivelul polenului din zile mai reci cu cel din zile calde s-a ajuns la concluzia ca temperatura nu influenteaza fenomenul in vreun fel.

Cea mai interesanta descoperire din cadrul studiului este aceea ca exista o cantitate mai mare de polen in zonele cu concentratii crescute de dioxid de carbon din orase, dar nu si in afara lor. Cercetatorii sugereaza ca fenomenul s-ar putea datora duratei mai mari de viata a moleculelor de ozon in afara zonelor urbane.

Durata mai lunga a sezonului in care plantele si copacii produc polen ar putea fi legata si de introducerea in unele tari a unor specii noi de arbori, de pe alte continente, considera cercetatorii. Multi dintre acesti oameni de stiinta sunt implicati in eforturi ample de limitare a impactului daunator al omului asupra naturii.

Sursa: www.mediafax.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: