Educatie pacienti: Dieta pentru hidratarea optima

« Inapoi la lista bolilor

In aceasta sectiune gasiti informatii adresate exclusiv medicilor de familie, pentru a facilita comunicarea cu pacientii, in contextul celor mai frecvente boli care sunt reclamate in cabinetul medicului de familie. Informatia oferita de www.formaremedicala.ro este menita sa imbunatateasca, nu sa inlocuiasca relatia dintre un pacient si medicul sau.

19/08/2013

Dieta pentru hidratarea optima

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/educatie-pacienti/dieta-pentru-hidratarea-optima/

Dieta pentru hidratarea optimaHidratarea este un factor esential in mentinerea sanatatii. Este foarte importanta hidratarea pentru celule, tesuturi si pentru ca organele sa functioneze optim. Cantitatea de lichide pe care o necesita corpul variaza in functie de cativa factori importanti precum varsta, greutate, starea de sanatate dar si de conditiile de mediu.

Dieta pentru o hidratare suficienta

Studiul “Hydratation and Healt”, publicat in “Nutrition Bulletin”, a precizat cantitatea de apa necesara pe care o putem lua din dieta zilnica si pe care medicii o pot recomanda pacientilor pentru a evita efectele deshidratarii.

O dieta bogata in supe, fructe si legume ne poate asigura 80% din necesarul de lichide.

Consumul de peste sau de fructe de mare asigura 70-80% din lichide.

Orezul si pastele contin lichide in proportie de 65-80%.

Carnea are lichide in proportie de 45-65% .

O proportie de 40% este relationata cu un consum de cereale, biscuiti.

In privinta bauturilor, consumul de apa,  ceai, cafea, sucurile scazute in zaharuri contin 90-99% apa.

Alcoolul este contraindicat din cauza efectului sau diuretic.

De cate lichide avem nevoie pentru o hidratare corecta?

Acelasi studiu citat a analizat cantitatea de lichide in functie de varsta consumatorilor.

Se considera ca un barbat sedentar, fara o activitate intensa, trebuie sa consume 2.5 l pe zi si sa creasca proportia la 3.5l pe zi in cazul desfasurarii unei activitati moderate.

In privinta femeilor, studiile arata un nivel asemanator cu al barbatilor, specificand ca o femeie insarcinata sau care alapteaza necesita un aport de lichide cu 0.3l pe zi mai mult in timpul sarcinii si 0.7 l pe zi in timpul alaptarii.

In privinta copiilor a caror alimentatie se rezuma la lapte, specialistii considera necesar un consum de 750 ml pe zi.

In cazul copiilor de peste 1 an, se recomanda un consum de 6-8 lichide pe zi, de cate 120-150ml.

Care sunt efectele deshidratarii?

Deshidratarea poate fi definita ca pierdere a masei corpului in proportie de 1% sau mai mult din cauza pierderii de lichide.

Conform studiului Hydratation and Healt, o restrictie de a consuma lichide a cauzat intr-un interval de 13 ore o pierdere de 1% a masei corpului, 2 % dupa 24 de ore si 3% dupa 36 de ore cand s-au consumat doar alimente solide.

Pe de alta parta, acelasi studiu precizeaza care este efectul unei hidratari excesive. Doar in unele cazuri, consumul excesiv de lichide poate cauza hiponatremia ce presupune un nivel scazut de sodium in sange. Hiponatremia poate afecta plamanii, poate cauza letargii, stari de confuzii, dureri de cap.

Autor: Anamaria Blanaru

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: