Stiri medicale

Dieta care previne boala arteriala periferica

Data ultimei actualizari: 29/01/2014

dieta-mediteraneanaIn preventia bolilor de inima, multi specialisti considera dieta mediteraneana o optiune sanatoasa pentru pacienti. Un nou studiu publicat in “Journal of the American Association”, citat de clevelandclinic.org, arata ca dieta mediteraneana poate preveni boala arteriala periferica.

Dieta mediteraneana poate preveni cheagurile de sange

Studiul realizat de specialistii de la Universitatea Navarra, Spania, a implicat 7500 de oameni care aveau cel putin 3 factori de risc in bolile cardiovasculare sau diabet de tip 2.

Participantii au fost impartiti in trei grupuri: primul grup a urmat o dieta cu putine grasimi, al doilea grup dieta mediteraneana suplimentata cu un consum de ulei de masline extra virgin, al treilea grup urmand o dieta mediteraneana la care s-au adaugat alunele.

Rezultatele studiului au aratat ca ambele grupuri care au consumat o dieta mediteraneana au avut un risc mai scazut de a dezvolta boala arteriala periferica fata de grupul cu o dieta saraca in grasimi.

Beneficiile dietei mediteranene

Unul din autorii studiului, dietetician Julia Zumpano, a precizat ca dieta mediteraneana este una dintre cele mai importante diete pentru mentinerea sanatatii si preventia afectiunilor.

Argumentele principale in favoarea dietei mediteranene sustinute de autorii studiuluiu: are putine grasimi saturate, este bogata in fibre si in acizi omega-3.

Acestia o recomanda ca preventie in orice tip de boli de inima sau boli vasculare.

Dieta mediteraneana consta in principal in fructe, legume, cereale integrale, fasole, alune, ulei de masline, ierburi aromate si mirodenii. La acestea se adauga consumul de peste de cateva ori pe saptamana, ouale si branza consumate cu moderatie, dulciurile si carnea rosie foarte rar, vinul rosu cu moderatie si doar la mesele principale si activitatea fizica.

Autor: Anamaria Blanaru

Anamaria Blanaru Anamaria Blanaru si-a finalizat studiile doctorale in Germania in domeniul Filologie. A urmat cursuri de comunicare si creative thinking la Praga. A publicat studii in publicatii de specialitate nationale si internationale (Viena). Este specialist in web content, comunicare, corporate training si studii hispanice.

Postati un comentariu

Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.