Diana Paun: Prevalenta bolilor tiroidiene a crescut pentru ca traim in conditii stresante

22/05/2019
Diana Paun: Prevalenta bolilor tiroidiene a crescut pentru ca traim in conditii stresante

Diana Paun: Prevalenta bolilor tiroidiene a crescut pentru ca traim in conditii stresante

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/diana-paun-prevalenta-bolilor-tiroidiene-a-crescut-pentru-ca-noi-traim-in-niste-conditii-stresante/

S-a lansat a treia editie a campanie ‘Fetele ascunse ale disfunctiilor tiroidiene’, prin care se doreste cresterea gradului de constientizare a acestor afectiuni si de accentuare a importantei tratamentelor pentru controlul simptomelor tiroiditelor autoimune.

Campania nationala initiata de Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Autoimune isi propune sa ajute la diagnosticarea afectiunilor prin: comunicarea simptomelor afectiunilor tiroidiene astfel incat, pe de o parte, romanii sa stie cand este momentul sa mearga la medic pentru consultatii endocrinologice, sa incurajeze medicii de familie sa includa analizele tiroidiene de sange (care sunt decontate de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate) pe lista analizelor anuale pe care le fac pacientii pe care ii au in grija si sa convinga pacientii care sunt sub tratament sa nu renunte la acesta si, daca apar efecte adverse, sa le raporteze medicului curant, pentru a-si revizui planul de tratament (dozajul).

Pacientii au tendinta de a renunta la monitorizarea medicala si la tratament cateodata, acest lucru fiind foarte riscant.

“Foarte important este sa respectam intervalul acela la care ne spune medicul sa revenim la control. Simptomele pot fi recunoscute de catre pacienti si se pot duce la medicul de familie sa faca analizele de baza unde exista acel pachet. (…) As vrea sa incurajez pacientii sa aiba incredere in medici sa mearga sa le spuna ce li se intampla, pentru ca medicul este partenerul pacientului intr-o astfel de afectiune. (…) A treia editie a campaniei vine cu informatii noi, continuam cu informatiile despre simptome si diagnostic. Consideram ca sunt baza discutiei despre afectiunile tiroidiene, venim cu informatii noi si despre contextul tiroidian, bolile autoimune”, a afirmat Rozalina Lapadatu, presedintele Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Autoimune, conform Agerpres.

De asemenea, si Diana Paun, consilierul de stat in cadrul Administratiei Prezidentiale, spune ca prevalenta bolilor tiroidiene a crescut in ultimii ani.

“Prevalenta bolilor tiroidiene a crescut pentru ca noi traim in niste conditii stresante, exista o serie intreaga de noxe care ataca tiroida, traim intr-o tara cu deficit de iod, dar mai ales si din cauza faptului ca posibilitatile noastre de diagnostic si tratament s-au imbunatatit, iar pacientii au devenit constienti de anumite simptome si se prezinta la medic. (…) Am cifre din 2016 cand s-au inregistrat in Romania 83.413 cazuri noi de boli tiroidiene, de doua ori mai mult decat in anul 2010. (…) Dintre acestea, 12.577 au fost cazuri noi de hipotiroidie si 9.575 au fost cazuri noi de hipertiroidie”, a declarat Diana Paun, conform sursei citate.

Potrivit acesteia, 86% dintre pacientii diagnosticati cu hipotiroidie in Romania sunt femei.

Etichete: boli tiroidiene, afectiuni endocrinologie, simptome boli tiroida

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: