Diagnosticul precoce poate salva copiii bolnavi de cancer

18/02/2013

Diagnosticul precoce poate salva copiii bolnavi de cancer

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/diagnosticul-precoce-poate-salva-copiii-cu-cancer/

cancerul la copiiCopiii cu cancer pot fi scutiti de unele dintre efectele tratamentelor mai intensive in cazul in care boala lor este diagnosticata precoce si tratamentul a inceput in mod corespunzator.

Educatia publica si campaniile de sensibilizare, cu conditia sa se asigure accesul la tratament, pot creste cu succes rata de diagnostic precoce al cancerului, chiar si in tarile cu venituri mici si medii.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Copilului bolnav de  Cancer – 15 februarie a.c. – Societatea Internationala de Oncologie Pediatrica (SIOP) si Confederatia Internationala a Organizatiilor de Parinti cu Copii Bolnavi de Cancer (ICCCPO) au facut apel la guvernele si ministerele sanatatii din intreaga lume sa isi intensifice eforturile in lupta impotriva cancerului la copii, prin consolidarea sistemelor de ingrijire a copilului cu cancer in tarile lor respective.

Cele doua organizatii insumeaza peste 1500 de oncologi pediatri si 158 organizatii de parinti pentru sprijin, reprezentand aproape 85% din populatia lumii.

Una dintre metodele fundamentale pentru eliminarea diferentelor de supravietuire pentru copiii cu cancer intre tarile cu resurse sarace si tarile bogate este depistarea precoce a cancerului. Multe tipuri de cancer care apare in perioada copilariei sunt deseori nedetectate inainte de a fi prea tarziu.

Conform statisticilor, in  Romania se estimeaza ca exista 500 cazuri de cancer noi/an si  5000 pacienti cu boala in evolutie sau remisiune.

Rata medie de vindecare a acestor copii bolnavi este de circa 30 – 70%,  la leucemii ajungandu-se si la 85%, in functie de specificul bolii.

Autor: Dorina Pirau

0 Comentarii

Cele mai noi stiri:

DSP Iasi face apel la voluntari si ONG-uri pentru transportul personalului la recoltarea probelor COVID-19

CMR ofera consiliere celor care beneficiaza de drepturile prevazute de Legea nr. 56/2020

Webinar: Managementul deficitului de fier in insuficienta cardiaca – de la ghiduri clinice la practica de fiecare zi

Ministerul Sanatatii: Alte 930 000 de doze de vaccin gripal vor ajunge in cabinetele medicilor de familie

Studiu: Reinfectarea cu Covid-19 este putin probabila timp de circa 6 luni