Stiri medicale

Diagnosticul precoce poate salva copiii bolnavi de cancer

Data ultimei actualizari: 18/02/2013

cancerul la copiiCopiii cu cancer pot fi scutiti de unele dintre efectele tratamentelor mai intensive in cazul in care boala lor este diagnosticata precoce si tratamentul a inceput in mod corespunzator.

Educatia publica si campaniile de sensibilizare, cu conditia sa se asigure accesul la tratament, pot creste cu succes rata de diagnostic precoce al cancerului, chiar si in tarile cu venituri mici si medii.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Copilului bolnav de  Cancer – 15 februarie a.c. – Societatea Internationala de Oncologie Pediatrica (SIOP) si Confederatia Internationala a Organizatiilor de Parinti cu Copii Bolnavi de Cancer (ICCCPO) au facut apel la guvernele si ministerele sanatatii din intreaga lume sa isi intensifice eforturile in lupta impotriva cancerului la copii, prin consolidarea sistemelor de ingrijire a copilului cu cancer in tarile lor respective.

Cele doua organizatii insumeaza peste 1500 de oncologi pediatri si 158 organizatii de parinti pentru sprijin, reprezentand aproape 85% din populatia lumii.

Una dintre metodele fundamentale pentru eliminarea diferentelor de supravietuire pentru copiii cu cancer intre tarile cu resurse sarace si tarile bogate este depistarea precoce a cancerului. Multe tipuri de cancer care apare in perioada copilariei sunt deseori nedetectate inainte de a fi prea tarziu.

Conform statisticilor, in  Romania se estimeaza ca exista 500 cazuri de cancer noi/an si  5000 pacienti cu boala in evolutie sau remisiune.

Rata medie de vindecare a acestor copii bolnavi este de circa 30 – 70%,  la leucemii ajungandu-se si la 85%, in functie de specificul bolii.

Autor: Dorina Pirau
Dorina Pirau

Dorina Pirau este Editor Sef al echipei de redactie FormareMedicala, cu experienta de peste 10 ani in jurnalism medical, autor al numeroase articole si stiri medicale disponibile pe portalul FormareMedicala.ro Coordonator al unui mare numar de proiecte precum conferinte medicale, congrese international, cursuri. Editor coordonaor al revistei de Romane de Medicina Dentara si Editor Coordonator al Tribunei CMDB.

Comentariile sunt inchise.