Stiri medicale

Diagnosticarea tarzie – principala problema in neuropatia diabetica

Data ultimei actualizari: 06/11/2013

parkinson1Neuropatia diabetica este o complicatie a diabetului zaharat care afecteaza sistemul nervos autonom si somatic. In Romania, multi bolnavi se adreseaza foarte tarziu medicului dupa aparitia simptomelor. Aproximativ 6% dintre pacienti s-au adresat medicului abia la 2 ani de la primele simptome, conform primului studiu privind calitatea vietii persoanelor cu neuropatie diabetica, initiat de Societatea de Neuropatie Diabetica.

1 din 10 pacienti cu neuropatie diabetica nu a fost diagnosticat

Diagnosticarea tarzie a neuropatiei diabetice este principala concluzie a studiului initiat de Societatea de Neuropatie Diabetica. Studiul a fost realizat in perioada iunie-octombrie 2012, implicand 21.348 de pacienti cu diabet zaharat din 51 de centre de diabet din Romania.

In cadrul studiului, 67% dintre persoanele chestionate sufera de neuropatie diabetica.

Dintre acestea, 15% au suferit ulceratii ale piciorului, 5% au avut gangrena, 4% au amputatii de degete.

6% dintre respondenti s-au confruntat cu simptomele de neuropatie diabetica timp de 2 ani pana ce s-au adresat medicului pentru diagnosticare.

Cu ce probleme se confrunta pacientii cu neuropatie diabetica

  • 20% dintre participantii la studiu au declarat ca starea lor de sanatate este mai rea comparativ cu cea din urma cu 3 luni.
  • 49% dintre pacienti au afirmat ca se confrunta cu inrautatirea simptomelor in timpul noptii.
  • Peste 7% dintre pacientii cu neuropatie diabetica au afirmat ca se confrunta cu probleme grave din cauza acestei afectiuni.

Comunicarea intre medicul de familie-diabetolog-neurolog

Preventia, diagnosticarea precoce si tratamentul in neuropatia diabetica implica in primul rand informarea pacientilor cu diabet zaharat despre complicatiile afectiunii.

In al doilea rand, colaborarea intre medicul de familie, medicul specialist diabetolog si neurolog contribuie la eficientizarea diagnosticarii si tratamentului neuropatiei diabetice.

Sursa: www.comunicatemedicale.ro

Autor: Anamaria Blanaru

Anamaria Blanaru Anamaria Blanaru si-a finalizat studiile doctorale in Germania in domeniul Filologie. A urmat cursuri de comunicare si creative thinking la Praga. A publicat studii in publicatii de specialitate nationale si internationale (Viena). Este specialist in web content, comunicare, corporate training si studii hispanice.

Postati un comentariu

Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.