Diabetul – semnal de alarma

08/01/2013

Diabetul – semnal de alarma

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/diabetul-semnal-de-alarma/

Conform statisticilor facute publice de Organizatia Mondiala a Sanatatii, diabetul afecteaza peste 347 de milioane de persoane la nivel mondial. Numarul persoanelor cu diabet este in crestere și se estimeaza ca pana in anul 2030 va ajunge la 552 milioane.

De cele mai multe ori, diabetul este descoperit intamplator, deoarece [pacientii nu constientizeaza existenta bolii timp indelungat.

Diabetul creste riscul de boli cardiovasculare si accident vascular cerebral – 50% din persoanele cu diabet zaharat decedeaza ca urmare a bolilor cardiovasculare.

Diabetul zaharat reprezinta una din principalele cauze de insuficienta renala, aproximativ 10-20% din persoanele cu diabet decedand din aceasta cauza.

O alta complicatie severa a diabetului este retinopatia diabetica (afectarea vaselor mici de la nivelul retinei), astfel incat, dupa 15 ani de evolutie a bolii, aproximativ 2% dintre cei afectati de diabet ajung sa orbeasca.

De asemenea, o complicatie a diabetului zaharat este si neuropatia diabetica, complicatie in care sunt afectati nervii, care in asociere cu o circulatie sangvina deficitara la nivelul membrelor inferioare, creste riscul de ulceratii si amputatii la acest nivel.

Peste 50% dintre persoanele cu diabet prezinta aceasta si neuropatie diabetica,  manifestata prin:

  • furnicaturi
  • dureri
  • senzatie de amorteala sau slabiciune la nivelul picioarelor și al mainilor.

Printre cauzele care conduc la aceasta situatie se numara lipsa educatiei medicale si a informarii cu privire la mijloacele de preventie si tratament, dar si cu privire la riscurile si complicatiile pe care aceasta boala le poate genera in timp.

 

Stire realizata de Echipa de redactie FormareMedicala.ro

 

Autor: Dorina Pirau

1 Comentarii

  1. aparat + teste glicemie says:

    • Buna ziua, ce aparat imi recomandati pentru testarea glicemiei? Vreau sa il achizitionez pentru mama si mi-ar fi mai usor sa il comand ca sa il primeasca acasa, motiv pentru care am cautat pe farmaciile online , am gasit ceva pe http://www.farmaciarodica.ro/glucometre-c-245_273, ma poate ajuta cineva? Multumesc.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Marile lanturi farmaceutice dau asigurari ca vor ajuta la distribuirea vaccinului anti-Covid

ONU a recunoscut proprietatile medicinale ale canabisului si a decis retragerea de pe lista stupefiantelor periculoase

Orban: Numarul persoanelor care se vindeca e mai mare decat al celor care se infecteaza

Horatiu Moldovan (MS): Vaccinarea populatiei impotriva SARS-CoV-2 va incepe cel mai devreme in primavara anului 2021

Federatia “Solidaritatea Sanitara” din Romania: Numarul lucratorilor din sanatate infectati cu SARS-CoV-2 a depasit 10.000