Stiri medicale

Diabetul – semnal de alarma

Data ultimei actualizari: 12/02/2013

Conform statisticilor facute publice de Organizatia Mondiala a Sanatatii, diabetul afecteaza peste 347 de milioane de persoane la nivel mondial. Numarul persoanelor cu diabet este in crestere și se estimeaza ca pana in anul 2030 va ajunge la 552 milioane.

De cele mai multe ori, diabetul este descoperit intamplator, deoarece [pacientii nu constientizeaza existenta bolii timp indelungat.

Diabetul creste riscul de boli cardiovasculare si accident vascular cerebral – 50% din persoanele cu diabet zaharat decedeaza ca urmare a bolilor cardiovasculare.

Diabetul zaharat reprezinta una din principalele cauze de insuficienta renala, aproximativ 10-20% din persoanele cu diabet decedand din aceasta cauza.

O alta complicatie severa a diabetului este retinopatia diabetica (afectarea vaselor mici de la nivelul retinei), astfel incat, dupa 15 ani de evolutie a bolii, aproximativ 2% dintre cei afectati de diabet ajung sa orbeasca.

De asemenea, o complicatie a diabetului zaharat este si neuropatia diabetica, complicatie in care sunt afectati nervii, care in asociere cu o circulatie sangvina deficitara la nivelul membrelor inferioare, creste riscul de ulceratii si amputatii la acest nivel.

Peste 50% dintre persoanele cu diabet prezinta aceasta si neuropatie diabetica,  manifestata prin:

  • furnicaturi
  • dureri
  • senzatie de amorteala sau slabiciune la nivelul picioarelor și al mainilor.

Printre cauzele care conduc la aceasta situatie se numara lipsa educatiei medicale si a informarii cu privire la mijloacele de preventie si tratament, dar si cu privire la riscurile si complicatiile pe care aceasta boala le poate genera in timp.

 

Stire realizata de Echipa de redactie FormareMedicala.ro

 

Autor: Dorina Pirau
Dorina Pirau

Dorina Pirau este Editor Sef al echipei de redactie FormareMedicala, cu experienta de peste 10 ani in jurnalism medical, autor al numeroase articole si stiri medicale disponibile pe portalul FormareMedicala.ro Coordonator al unui mare numar de proiecte precum conferinte medicale, congrese international, cursuri. Editor coordonaor al revistei de Romane de Medicina Dentara si Editor Coordonator al Tribunei CMDB.

Un comentariu

Postati un comentariu

Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.