Dezbatere privind implementarea profesiei de podiatru

13/06/2019
Dezbatere privind implementarea profesiei de podiatru

Dezbatere privind implementarea profesiei de podiatru

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/dezbatere-privind-implementarea-profesiei-de-podiatru/

Introducerea unor programe de masterat in podiatrie si apoi a unor programe de licenta care sa permita formarea de specialisti in acest domeniu, a fost tema unei dezbaterii ce a avut loc in deschiderea celui de-al 3-lea Congres National de Podiatrie.

Potrivit Agerpres, presedintele Asociatiei de Podiatrie, Ioan Andrei Veresiu, a spus ca introducerea unor programe de studiu dedicate formarii de podiatri ar trebui sa fie abordata ca o prioritate in relatie cu sistemul de ingrijiri medicale, in contextul in care asigurarea unei ingrijiri specializate a persoanelor cu afectiuni ale piciorului, in general, si a celor cu picior diabetic, in particular, inseamna un impact pozitiv asupra calitatii vietii acestora, dar si din punctul de vedere al costurilor generate sistemului de sanatate.

“Integrarea podiatrilor in centrul activitatilor de asistenta medicala pentru persoanele cu afectiuni ale piciorului conduce, printre altele, la minimizarea impactului si consecintelor bolilor de durata, prevenirea si intarzierea deteriorarii produse de afectiunile cronice, mentinerea pacientilor in stare activa si in campul muncii, reducerea nevoii de interventie secundara, chirurgicala sau farmacologica, reducerea internarilor si a trimiterilor pentru spitalizare ne-necesare si, foarte important, contribuie la reducerea sarcinii pentru medicii generalisti si echipele de asistenta medicala primara”, a declarat Ioan Andrei Veresiu conform sursei citate.

De asemenea, si prof. dr. Gabriela Radulian de la Universitatea de Medicina si Farmacie ‘Carol Davila’ din Bucuresti a sustinut necesitatea formarii unui program de masterat.

“Acest lucru s-ar putea realiza in conditiile existentei unui master, pregatire de specialitate pentru podiatrie la sfarsitul celor patru ani de licenta. Este o optiune extrem de importanta, pentru ca, avand o pregatire de baza, de licenta, deci invatamant superior de scurta durata si continuand cu doi ani de master, mi se pare o optiune extrem de importanta in ceea ce priveste pregatirea profesionistilor in domeniul podiatriei. Totodata, se pot initia si cursuri post-universitare (…)”, a precizat prof. dr. Gabriela Radulian, citata de Agerpres.

Podiatrul este acel profesionist, cu educatie medicala, specializat in aspectele legate de structura, functia si sanatatea piciorului si a membrului inferior. Podiatrii previn si gestioneaza afectiunile piciorului, ofera solutii pentru calmarea durerii, trateaza infectiile si gestioneaza deformatiile piciorului.

Un studiu derulat in Romania a relevat o medie anuala de aproximativ 5.000 de amputatii la nivelul membrelor inferioare, la persoanele cu diabet, adica o medie de 14 de amputatii zilnic, dintre care mai mult de 30% dintre acestea sunt amputatii majore.

Etichete: podiatria, podiatru, persoane cu afectiuni ale piciorului, piciorul diabetic

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: