Dezbatere despre prezentul si viitorul medicilor de familie din Romania

25/06/2019

Dezbatere despre prezentul si viitorul medicilor de familie din Romania

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/dezbatere-despre-prezentul-si-viitorul-medicilor-de-familie-din-romania/

La finalul saptamanii trecute, vreme de cateva ceasuri, la Sibiu s-au pus pe tapet cele mai stringente probleme ale medicilor de familie care au nevoie de rezolvare imediata pentru ca asistenta medicala primara sa mai poata functiona.

Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) a organizat o dezbatere sub titlul “Impreuna salvam Medicina de Familie“, eveniment la care au fost invitati la dialog reprezentanti din partea institutiilor statului cu putere de decizie cu scopul de a expune situatiile dificile cu care se confrunta medicii de familie zi de zi in cabinetele lor si de a identifica solutii.

Medicii de familie prezenti acolo au vorbit, rand pe rand, de probleme precum: diferenta dintre venitul cabinetului si cel al medicului de familie, pensiile extrem de mici ale celor care ies din sistem, birocratia excesiva, nefunctionalitatea sistemului informatic de sanatate sau protocoalele restrictive.

De asemenea, doctorii s-au aratat nemultumiti ca factorii de decizie nu vad in ei un partener egal de negociere.

Doresc sa atrag atentia, mai ales celor din Parlament, pentru ca sunteti legiuitori: In Legea 95 ni se atribuie doar dreptul de a fi consultati, ceea ce nu este egal cu dreptul la negociere. Daca am consultat pe cineva nu se produce niciun efect juridic, pe cand daca negociezi cu cineva, acest lucru produce efecte juridice. Nu ne este respectat dreptul de a ne reprezenta noi, ca organizatii profesional patronale, sa reprezentam interesele membrilor nostrii. In Constitutia Romaniei este prevazut acest drept“, a spus medicul de familie Klára Soós Szabó.

O alta problema evidentiata a fost si aceea ca CAS obliga medicul sa intrebe pacientul despre veniturile lui, lucru ileagal potrivit celor prezenti la discutii.

In orice tara europeana, medicul ar fi serios penalizat daca si-ar intreba pacientul ce pensie are“, a afirmat un alt medic de familie prezent la dezbatere.

La masa rotunda au fost prezenti deputatii Antoneta Ionita, Emanuel Ungureanu, Levente Vass, Adrian Wiener, Vasile-Florin Stamatian, Cristina Elena Dinu, cu totii membri in Comisia de Sanatate din Parlament.

Am un mare dezavantaj ca astazi, aici, sunt singurul reprezentant al partidului aflat la guvernare, dar si un mare avantaj ca sunt medic de familie. Am venit aici, in randul dvs, in calitate de colega in primul rand. Sunt secretarul comisiei de sanate si familiei din Camera Deputatilor si am fost, alaturi de multi colegi de-ai mei prezenti aici, un sustinator al medicinei de familiei ori de cate ori in Parlament sau in Comisia de Sanatate au fost dezbatute aspecte ce vizau medicina de familie, asa cum am votat si in Legea Bugetului. Colegul meu Vass (Levente Vass – deputat UDMR) a fost unul dintre semnatarii amendamentului care a crescut procentul medicinei de familiei in bugetul alocat pentru anul acesta. Ati vazut pe site-ul Casei Nationale de Asigurari, in proiectul de norme din transparenta decizionala, valoarea punctelor per capita si per serviciu care se intentionezea incepand cu 1 iulie, cu semnarea unui act aditional care este, practic, un contract-cadru pana la sfarsitul anului”, a precizat deputatul Cristina Elena Dinu.

Continut educational:

In cadrul dezbaterii s-a vorbit si de penuria de medici de familie din toata tara si despre cum sistemul a devenit neatractiv pentru tineri. S-a dat exemplul unor rezidenti MF care confuntandu-se cu problemele din sistem, acum se gandesc sa se indrepte spre alta specializare.

S-a discutat si de ideea acordarii unui ajutor guvernamental pentru medicii de familie tineri, de “prim cabinet”, in genul celui de “prima casa”.

In cadrul dezbaterii s-au mai atins subiecte precum dificultatea cu care functioneaza SIUI si SIPE, lipsa unui contract intre pacienti si CAS, limita minima de asigurati si imputarile abuzive pe care le suporta toti mai multi medici de familie din toata tara.

Etichete: medicii de familie, medicina de familie, SNMF, CAS, SIUI, protocoale terapeutice

2 Comentarii

  1. Mihaela says:

    Asistentii medicali de la medici de familie sunt platiti cu salarul minim pe economie. De asta nu spun nimic stimabilii. Ne considera necalificati.

  2. Bella Voicu says:

    DESPRE asistentii medicali din medicina de familie nu spuneti ca suntem platiti in bataie de joc cu salar minim pe economie. Sau ca unii dintre noi suntem angajati cu 2 ore, ca facem menaj acasa la medici, ca mergem la sapa, facem pe fochistu, pe femeia de servic

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Laparoscoape performante la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures

Bloc operator cu 11 sali dotate la standarde inalte, la Braila

Decizie CMR privind metodologia de infiintare a punctelor secundare de lucru in specialitatea medicina de familie

Pacientul acoperit in spitale, o parte a strategiei anticoruptie (Pintea)

Medici avertizati sa nu cheme pacientii la cabinetele private