Dezbatere despre legea vaccinarii

27/09/2017

Dezbatere despre legea vaccinarii

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/dezbatere-despre-legea-vaccinarii/

Pareri pro si contra vaccinarii au fost exprimate marti de catre participantii la o dezbatere pe tema proiectului de lege privind vaccinarea persoanelor, initiat de Guvern, organizata de Comisia pentru sanatate publica a Senatului.

Reprezentantii Ministerului Sanatatii au subliniat ca activitatea de vaccinare este componenta principala prioritara a sistemului de sanatate publica.

“Pentru vaccinarile obligatorii, furnizorii de servicii au obligatia de a informa parintii copiilor sau reprezentantii legali ai acestora cu privire la calendarul national de vaccinare iar consimtamantul este prezumat cu exceptia situatiei in care parintii sau reprezentantii legali refuza in scris acest lucru. In vederea asigurarii dreptului la sanatate si educatie a tuturor copiilor si tinerilor, garantate de stat, inscrierea acestora intr-o colectivitate de invatamant se va face numai dupa prezentarea documentelor care atesta efectuarea vaccinurilor obligatorii sau a unei scheme de recuperare pe care sa o realizeze in termen de un an”, a explicat secretarul de stata  Dan Dumitrescu, potrivit Agerpres.

Avocatul Livica Fatu, din partea Colegiului Medicilor din Romania, a precizat ca analiza si documentarea realizata de institutie au scos in evidenta in “mod categoric” faptul ca numarul celor care isi doresc si au nevoie de vaccinuri in Romania este mult mai mare decat cei care resping vaccinarea obligatorie.

“Din punctul nostru de vedere, aceasta lege este necesara si este obligatorie”, a spus avocatul conform sursei mentionate.

“Este important ca in aceasta lege sa se tina cont de recomandarile internationale care au la baza medicina bazata pe dovezi. Sa se tina cont de parerea expertilor in vaccinare. Cred ca nu este niciun dubiu pentru toata lumea ca vaccinarea reprezinta una dintre cele mai importante descoperiri ale stiintei si ea trebuie folosita ca atare pentru ca a salvat mai multe vieti decat orice alta descoperire a stiintei”, a afirmat, la randul sau, vicepresedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei, Sandra Alexiu.

Presedintele Comisiei pentru sanatate publica din Senat, Laszlo Attila, si vicepresedintele acestei comisii, Renica Diaconescu, au spus ca propunerile facute in cadrul dezbaterii vor fi analizate si ca va fi ceruta parerea tuturor profesionistilor din sistemul de sanatate.

Proiectul de act normativ instituie obligatia vaccinarii copiilor cu vaccinurile prevazute in Calendarul National de Vaccinare, precum si cu cele administrate in situatii epidemiologice speciale intregii populatii sau unor grupuri de populatie. Actul normativ ar urma sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2018.

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: