Dezbatere despre functionarea farmaciilor

04/09/2017

Dezbatere despre functionarea farmaciilor

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/dezbatere-despre-functionarea-farmaciilor/

Ministerul Sanatatii organizeaza luni o dezbatere pe marginea proiectului de ordin pentru aprobarea normelor privind infiintarea, organizarea si functionarea farmaciilor si drogheriilor.

Dezbaterea are loc la solicitarea Federatiei Patronatelor Farmaceutice din Romania, in baza prevederilor Legii nr. 52/2003 privind transparenta decizionala in administratia publica.

Proiectul de ordin are in vedere reglementarea modificarilor la nivel de norme aduse prin Ordonanta de Urgenta 58/2017.

Sunt specificate atributiile fiecarei institutii implicate in autorizarea, supravegherea si supracontrolul unitatilor farmaceutice, precum si modalitatea de sanctionare in cazul nerespectarii prevederilor legale in vigoare si modalitatea de suspendare si de retragere a autorizatiilor, se arata in referatul de aprobare a ordinului aflat pe site-ul Ministerului Sanatatii, potrivit Agerpres.

De asemenea, se reglementeaza aspecte neclare in ceea ce priveste modalitatea de depunere a dosarelor in vederea autorizarii, termenele de solutionare, precum si aspecte privind organizarea spatiului unitatilor farmaceutice.

Potrivit proiectului, inspectia in vederea infiintarii sau mutarii sediilor unitatilor farmaceutice se desfasoara de catre farmacistii/medicii inspectori din cadrul Directiilor de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti si urmareste respectarea prevederilor legale in vigoare si a regulilor de buna practica farmaceutica.

Totodata, farmacistii sau medicii inspectori vor efectua inspectii periodice de supraveghere, denumite si control, in unitatile autorizate pentru distributie cu amanuntul de medicamente, astfel incat fiecare unitate autorizata sa fie inspectata cel putin o data la 3 ani, se mai arata in proiect conform sursei mentionate.

Daca in timpul inspectiei de supraveghere se constata repetarea abaterilor privind organizarea, dotarea si functionarea unitatilor farmaceutice, farmacistii sau medicii inspectori propun suspendarea sau retragerea autorizatiei de functionare a unitatii farmaceutice. Retragerea autorizatiei se efectueaza la al doilea raport de inspectie in care este constatata cel putin o deficienta critica intr-un interval de 3 ani sau cand se constata alte abateri de la legislatia in vigoare, mai prevede proiectul.

In proiectul de ordin se stipuleaza ca toate incaperile trebuie sa fie suficient iluminate si cu temperatura si umiditate adecvate pastrarii medicamentelor in conditiile specificate de producator, iar pardoselile trebuie sa fie confectionate din material usor lavabil. De asemenea, toate incaperile farmaciei trebuie sa fie situate la parter. Depozitul – incaperea sau incaperile in care se pastreaza medicamentele si alte produse permise a se elibera prin farmacii – trebuie sa aiba o suprafata de minimum 10 mp.

Dupa cum precizeaza proiectul, pentru depozitarea medicamentelor cu regim special trebuie sa fie asigurate conditii specifice. Documentul stabileste, de asemenea, o zona special dedicata pastrarii medicamentelor expirate sau a celor colectate in vederea distrugerii.

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: