Dezbatere aprinsa pe Legea vaccinarii

11/05/2017

Dezbatere aprinsa pe Legea vaccinarii

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/dezbatere-aprinsa-pe-legea-vaccinarii/

Joi, 11 mai, la Institutul National de Sanatate Publica din Bucuresti a avut loc o dezbatere pe Legea vaccinarii. La discutii au participat ministrul Sanatatii si multi alti medici a caror pregatire si experienta profesionala sunt de necontestat atunci cand vine vorba de avizarea medicala a legii.

Dupa ce a parasit sala de dezbatere, ministrul Sanatatii, Florian Bodog, a afirmat ca isi doreste crearea unui cadru foarte bun pentru imunizarea copiilor.

Vreau sa asigur pe toata lumea, am mai spus acest lucru, dar se pare ca nu s-a inteles — nimeni nu va obliga pe nimeni sa fie vaccinat, adica nu vom lua copiii cu Politia sau cu arcanul sa-i ducem la vaccinare. Parintele are dreptul sa refuze, insa in situatia in care refuza are si obligatia sa-si asume acest refuz in situatia in care, Doamne fereste, copilului i se intampla ceva“, a declarat ministrul Bodog, la dezbaterea organizata pe tema legii vaccinarii.

Dezbaterea s-a incheiat inainte ca toti cei inscrisi la cuvant sa vorbeasca, dar ministrul a adaugat din start ca vor mai fi si alte dezbateri.

Dupa cum ati vazut, in sala sunt mai mult anti-vaccinisti, decat pro-vaccinisti. (…) Niciunul dintre cei prezenti in sala nu cred ca este impotriva sanatatii copiilor; fiecare dintre noi insa vedem altfel lucrurile. Eu cred ca aceste dezbateri publice vor continua. Dupa cum stiti, legea va intra intr-o procedura de dezbatere si la Parlament, in cele doua comisii de sanatate. De altfel, nici nu am facut nicio presiune ca legea sa mearga mai repede decat este traiectul democratic al unei legi“, a mai afirmat Ministrul Sanatatii.

Discutiile pe tema Legea vaccinarii au durat trei ore si au fost aprinse, cu scandari si afisari de mesaje antivaccinare. Medicii prezenti in sala s-au facut cu greu auziti.

Acesta este un proiect. Haideti sa incercam sa putem sa gasim acele elemente comune si sa putem sa avansam. Daca o sa mergeti cu aceasta teorie a negarii si a relei-credinte, nu putem continua“, a afirmat prof. dr. Alexandru Rafila, cel care a moderat dezbaterea.

Dupa terminarea discutiilor, profesorul Streinu-Cercel a precizat ca singurul cuvant care a reiesit din dezbateri a fost “obligativitatea sau lipsa obligativitatii cu privire la vaccinare”.

Lucrurile in vaccinologie sunt grave, daca nu se practica vaccinologia. Si istoria ne-a aratat ca am avut epidemii de poliomielita si am avut o sumedenie de persoane care au ramas infirme; multe dintre ele s-au prapadit; ca am avut alte zone in care rujeola a facut prapad si acum vad ca rujeola revine in actualitate; am avut probleme cu tetanosul, acum nu mai avem tetanos, slava Domnului, dar nu stiu ce asteptam! Cred ca asteptam sa ne intoarcem la bacilii telurici“, a declarat prof dr. Streinu-Cercel, managerul Institutului National de Boli Infectioase Matei Bals, care a mai adaugat ca “toata lumea trebuie sa stie ca vorbim de o politica de sanatate publica si ca sanatatea publica se realizeaza prin acte normative“.

Pana acum, au fost confirmate peste 5.290 de cazuri de rujeola si 25 de decese.


 

Autor: Adriana Pavel

1 Comentarii

  1. Tudor says:

    Cand unul din medicii din sala ne “linistea” spunand ca ei au “siringa” cu adrenalina pregatita pt a fi administrata copiilor care intra in soc anafilactic dupa vaccin, ne-am lamurit complet.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: