Definitiile de caz pentru COVID-19 – actualizate (INSP)

05/01/2021
Definitiile de caz pentru COVID-19 – actualizate (INSP)

Definitiile de caz pentru COVID-19 – actualizate (INSP)

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/definitiile-de-caz-pentru-covid-19-actualizate-insp/

Institutul National de Sanatate Publica (INSP) a actualizat din nou definitiile de caz pentru Sindromul respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19, astfel:

Caz posibil – orice persoana care intruneste criteriile clinice

Caz probabil – orice persoana care intruneste criteriile clinice si care are legatura epidemiologica cu un caz confirmat sau orice persoana care intruneste criteriile de diagnostic imagistic.

Caz confirmat – orice persoana care intruneste criteriile de laborator.

Potrivit INSP, testarea pentru SARS-CoV-2 este obligatorie pentru toate cazurile posibile.

Contactul direct – persoana care locuieste in aceeasi gospodarie cu un pacient cu COVID-19; persoana care a avut contact fizic direct cu un caz de COVID-19 (ex. strangere de mana fara igiena ulterioara a mainilor); persoana care a avut contact direct neprotejat cu secretii infectioase ale unui caz de COVID-19 (ex. in timpul tusei, atingerea unor batiste cu mana neprotejata de manusa); persoana care a avut contact fata in fata cu un caz de COVID-19 la o distanta mai mica de 2 metri si cu o durata de minimum 15 minute; persoana care s-a aflat in aceeasi incapere (ex. sala de clasa, sala de sedinte, sala de asteptare din spital) cu un caz de COVID-19, timp de minimum 15 minute si la o distanta mai mica de 2 metri; persoana din randul personalului medico-sanitar sau alta persoana care acorda ingrijire directa unui pacient cu COVID-19 sau o persoana din randul personalului de laborator care manipuleaza probe recoltate de la un pacient cu COVID-19, fara portul corect al echipamentului de protectie.

O persoana care a purtat masca/echipamentul de protectie corespunzator si a respectat distantarea fizica nu este considerata contact direct.

Definitiile de caz COVID-19 asociat asistentei medicale (IAAM)

• Un caz COVID-19 poate fi de origine comunitara sau asociat asistentei medicale (IAAM) in functie de sursa SARS-CoV-2 asociata asistentei medicale versus transmisa comunitar.
• Clasificarea cazurilor de COVID-19 ca infectii asociate asistentei medicale trebuie sa tina cont de perioadele de incubatie cunoscute la acest moment, respectiv numarul de zile pana la debutul simptomelor, sau pana la testul de laborator pozitiv (indiferent care este primul), dupa admiterea intr-o unitate sanitara (in ziua 1), evaluarea sursei, prevalenta COVID-19 in institutie/sectie, contactul cu cazuri cunoscute din comunitate sau din unitatea medicala, precum si orice alte date care indica in mod plauzibil sursa infectiei.

In acest sens, pot fi intalnite urmatoarele situatii:

• Caz COVID-19 internat, cu sursa in comunitate:

– Simptomele prezente la internare sau cu debut in ziua 1 sau 2 dupa admitere;
– Debutul simptomelor in zilele 3-7 si o suspiciune puternica de transmitere in comunitate.

• Caz COVID-19 internat, cu sursa nedeterminata:

Debutul simptomelor in ziua 3-7 dupa admitere, cu informatii insuficiente cu privire la sursa de virus pentru a-l aloca la o alta categorie.

• Caz COVID-19 internat, cu sursa probabila in spital:
– Debutul simptomelor incepand cu a 8-a – a14-a zi de la internare;
– Debutul simptomelor in ziua 3-7 si o suspiciune puternica de transmitere a virusului prin asistenta medicala acordata.

• Caz COVID-19 internat in spital, cu sursa in spital:

– Debutul simptomelor in ziua 14 dupa internare.

Aceste definitii nu se pot aplica in situatia COVID-19 la personalul medico-sanitar. Clasificarea sursei de virus in randul personalului medico-sanitar recunoaste aceleasi categorii, dar trebuie sa se bazeze pe o evaluare individuala a fiecarui caz privind probabilitatea expunerii la cazurile de COVID-19 in cadrul asistentei medicale acordate in unitatea sanitara, respectiv in comunitate/

Deces la pacient confirmat cu COVID-19

• Decesul cu COVID-19 este definit ca decesul survenit la un pacient confirmat cu COVID-19, cu exceptia situatiilor in care exista o alta cauza clara de deces care nu poate fi in relatie cu COVID-19 (ex. traumatism, hemoragie acuta majora, infarct miocardic acut, accident vascular cerebral acut, septicemie etc) si la care nu a existat o perioada de recuperare completa intre boala si momentul decesului.

• Decesul la un pacient confirmat cu COVID-19 nu poate fi atribuit unei boli pre-existente (de ex. cancer, afectiuni hematologice etc.) si COVID-19 trebuie raportat ca si cauza a decesului, independent de conditiile medicale pre-existente care se suspecteaza ca au favorizat evolutia severa a COVID-19.

• COVID-19 trebuie mentionat pe certificatul de deces drept cauza a decesului pentru toate persoanele decedate la care COVID-19 a cauzat sau se presupune ca a cauzat sau a contribuit la deces, afirma sursa citata.

Etichete: definitii de caz covid-19, INSP

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: