Deficit enorm de asistenti medical in medicina dentara

20/09/2019
Deficit enorm de asistenti medical in medicina dentara

Deficit enorm de asistenti medical in medicina dentara

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/deficit-enorm-de-asistenti-medical-in-medicina-dentara/

Decanul Facultatii de Medicina Dentara din cadrul UMF ‘Gr.T. Popa’ din Iasi, Norina Consuela Forna, presedintele Colegiului Medicilor Stomatologi din Iasi, a spune ca in Romania exista un mare deficit de asistenti medicali stomatologi.

“Avem 1.500 de medici dentisti in judetul Iasi si doar 30 asistenti medicali stomatologi care deservesc activitatea cabinetelor si clinicilor de medicina dentara. Asta inseamna ca deficitul este enorm”, a spus Norina Forna, conform Agerpres.

Potrivit acesteia, situatia nu este intalnita doar in Iasi. Ea a mai precizat ca in medicina dentara privata exista aceasta criza a asistentilor medicali stomatologi intrucat de mai multi ani in toate facultatile din tara a fost sistat acest program de studiu din lipsa adresabilitatii de la acel moment.

“In spatiul medicinii dentare private avem o criza de asistenti medicali intrucat in toate facultatile de medicina dentara din tara s-a sistat programul de studiu pentru asistentii stomatologi. Au existat diferite variante de acoperire a acestui gol. Asta inseamna fie o reprofilare a asistentilor de medicina generala, acest lucru s-a produs prin specializarea la locul de munca, fie s-a realizat prin efectuarea studiilor la scolile postliceale, insa nu la studii de licenta. Din acest punct de vedere, noi, cei de la Facultatea de Medicina Dentara din Iasi, am infiintat si acreditat un program de asistente medicale de profilaxie care va incepe din toamna anului 2020. Programul este al doilea din tara. Practic, asistentii licentiati in acest domeniu vor putea profesa oriunde in Europa si in lume”, a mai mentionat decanul conform sursei citate.

O explicatie data de aceasta este faptul ca in contractul cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate plafonul alocat medicilor dentisti este foarte mic si nu acopera cheltuielile aferente acestei activitati, nicidecum pentru plata salariului unei asistente medicale stomatologice.

Etichete: asistenti medicali, asistenta stomatologie, posturi asistenti

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: