Deficit de medici de familie, in Buzau | Copiii din 10 comune merg la cabinete aflate la distanta

12/09/2023
Deficit de medici de familie, in Buzau | Copiii din 10 comune merg la cabinete aflate la distanta

Deficit de medici de familie, in Buzau | Copiii din 10 comune merg la cabinete aflate la distanta

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/deficit-de-medici-de-familie-in-buzau-copiii-din-10-comune-merg-la-cabinete-aflate-la-distanta/

Adeverinta medicala de inscriere in colectivitate, aviz epidemiologic si fisa de vaccinari se elibereaza de medicul de familie numai la inscrierea intr-un nou ciclu de invatamant, respectiv cresa, gradinita, clasa pregatitoare si clasa a IX-a, a informat, recent, Ministerul Sanatatii. Documentele sunt, in unele situatii, greu de obtinut.

Elevii din 10 comune din judetul Buzau in care nu exista niciun medic de familie sunt obligati sa se inscrie la alte cabinete medicale, de multe ori aflate la zeci de kilometri departare, pentru a obtine adeverintele medicale eliberate cu ocazia intrarii intr-un nou ciclu de invatamant, relateaza Agerpres.

In judetul Buzau, zece comunitati nu sunt deservite de medici generalisti, motiv pentru care parintii trebuie sa isi inscrie copiii la alte cabinete aflate la distante considerabile.

“Sunt zece comune in care nu exista niciun medic de familie. Discutam despre comunele Bozioru, Buda, Canesti, Chiliile, Colti, Gura Teghii, Largu, Odaile, Robeasca, Valea Salciei. Cat despre situatia copiilor care au nevoie de adeverinte medicale, le pot obtine doar de la medicii scolari, deficitari in judet sau de la alt medic de familie pe lista caruia trebuie sa se inscrie. Trebuie sa se inscrie pe o lista, nu au alta varianta de a obtine adeverintele. Deficitul de medici de familie la nivelul judetului este destul de mare, in jur de 50 de medici necesari si zece localitati care nu au medic de familie”, a declarat directorul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, Eliza Roxana Oncel, potrivit sursei citate.

Potrivit unui raport al CJAS Buzau, din necesarul de 256 de medici de familie, in judet sunt inregistrati 205, rezultand un deficit de 51 de medici.

Etichete: medici de familie buzau, documente medicala scoala, cjas buzau

autor

Autor: Adriana Pavel

2 Comentarii

 1. Liana Sava says:

  În comuna 1 Decembrie din jud Ilfov ma confrunt cu relativ aceeași problema: suntem 2 medici pt 11000 locuitori ( la ultimul recensământ); comunele învecinate din jud Giurgiu ( Adunații-Copaceni, Varlaam, Mogosesti, Branistari) nu au medic de familie. Suntem nevoiți sa-i înscriem. Clar depășim numărul zilnic/lunar/trimestrial de consultatii permis de Casa de Asigurări. Rezulta ca în a treia luna din trimestru nu suntem plătiți pt serviciile prestate, deoarece se face media acestora. Conform contractului, dacă se dovedește ca este o zona cu deficit de medici de familie, ar trebui sa se plătească serviciile suplimentare. Nici o comisie nu a stabilit pana acum acest deficit, deci se lucrează pro bono. Pana când? Vom vedea…

 2. Bejan Maria Monica says:

  La terminarea studiilor să aibă statut de medicii de familie și ar trebuii sa fie repartizati in zonele deficitare, in functie de medie.
  Parasirea locului repartiției ar trebui sa fie posibila abia după 3 ani de activitate medicală.
  Pentru a se putea implementa o asemenea lege cursurile ar trebuii să fie gratuite.
  După 3 ani medicul poate sa dea rezidențiat sau sa plece în străinătate.
  Cu o asemenea formula tara ar avea numai de câștigat.
  Teritorializarea medicilor de familie este solutia

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: