Decontarea serviciilor pentru copiii cu autism, scazuta

08/04/2016

Decontarea serviciilor pentru copiii cu autism, scazuta

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/decontarea-serviciilor-pentru-copiii-cu-autism-scazuta/

teste autismDecontarea serviciilor in cazul copiilor cu autism de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate este scazuta deoarece numarul de medici psihiatri care pot recomanda terapia si care se afla in contract cu CNAS este foarte mic.

Asta afirma psihologul Raluca Nica, care mai spune ca serviciile conexe nu pot fi decontate decat de psihologi care au drept de libera practica, sunt afiliati Colegiului psihologilor si au un contract cu un medic psihiatru ce recomanda terapia pentru copilul cu Tulburari de Spectru Autist (TSA) intr-un numar extrem de limitat de ore pe zi.

“La nivelul tarii avem aproximativ 130 de medici de psihiatrie pediatrica si din acestia numai o parte, cred ca vorbim in jur de 30-40% din ei, au contract cu CNAS. (…) De aici inmultiti cu numarul de ore, trei pe zi, care se pot acorda unui copil si veti ajunge la decontarea foarte scazuta. (…) Daca avem la nivelul tarii 30 de medici psihiatri cu specializare de psihiatrie pediatrica (…) si ei pot sa recomande terapia intr-un numar maxim de trei ore pe zi si sunt situatii in care copilul are nevoie de mult mai multe ore pe zi. Cat poate sa acopere un medic psihiatru? Practic nu este suficient”, a declarat Raluca Nica, citata de Agerpres, care a mai adugat ca nevoia de terapie este foarte mare.

De asemenea, presedintele Asociatiei Help Autism, Daniela Bololoi, sustine ca unul din 68 de copii este diagnosticat din gradinita cu TSA.

“Prin intermediul CNAS, din cauza infrastructurii care este inaccesibila, nu putem sa acoperim numarul de copiii care au nevoie de servicii. La nivel national exista un numar limitat de medici de psihiatrie pediatrica, fiecare dintre ei poate oferi servicii pentru doi copii, numarul de copii care este inregistrat in cadrul directiilor de protectie a copiilor este de 8.126, iar acesti copii nu pot beneficia de decontare nici macar pe serviciul de diagnostic precoce, dar de interventie timpurie. Numarul lor este un numar raportat strict la certificatul de incadrare, foarte multi parinti nu se indreapta catre serviciile de evaluare complexa. Preconizam ca numarul de copii care au acest diagnostic este mult mai mare”, a precizat Daniela Bololoi, conform Agerpres.

Normelor de aplicare a Legii autismului urmeaza sa fie publicate in Monitorul Oficial cat de curand.

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: