Declaratiile de la minister nu se potrivesc cu realitatea din cabinetele medicilor. Nu sunt vaccinuri suficiente!

27/06/2017

Declaratiile de la minister nu se potrivesc cu realitatea din cabinetele medicilor. Nu sunt vaccinuri suficiente!

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/declaratiile-de-la-minister-nu-se-potrivesc-cu-realitatea-din-cabinetele-medicilor-nu-sunt-vaccinuri-suficiente/

De curand, Ministerul Sanatatii a emis un comunicat de presa in care preciza ca stocurile de vaccinuri din Programul National de Imunizare sunt suficiente si disponibile in toata tara.

Dar, declaratiile de la minister nu se prea potrivesc cu realitatile din cabinetele medicilor vaccinatori.

In acest moment nu exista in toate judetele doze suficiente de vaccin ROR si nici hexavalent. Vaccinul tetravalent s-a cam terminat sau inca nu a ajuns la noi transa promisa de domnul ministru. Cand ma refer la vaccinul tetravalent, ma refer la vaccinul care se face la varsta de 6 ani. Am primit doze extrem de putine fata de necesarul de care aveam nevoie. Vaccinul bivalent, care se face la varsta de 14 ani, expira la sfarsitul acestei lui si este foarte probabil ca pana la sfarsitul acestui an sa nu existe sanse sa capatam altul. De asemenea, este important de spus ca nu avem cu ce sa vaccinam gravidele. Suntem departe de situatia normala”, a declarat dr. Sandra Alexiu, medic de familie si vicepresedinte al Societatii Nationale de Medicina Familiei (SNMF), intr-un interviu acordat RFI.

Medicii de familie din mai multe zone ale tarii se vad pusi in situatia dificila de a alege copiii care pot fi vaccinati, lucru nu tocmai usor de facut.

Saptamana trecuta am vorbit cu colegii mei din Cluj care spuneau ca au primit ceva hexavalent, dar ROR nu inca. Dar nu este vorba numai de Cluj. Nu este o situatie punctuala. Stiam ca dozele de ROR nu vin niciodata toate de o data. Ele vin in transe. Sunt niste probleme. Din acest motiv nu avem intotdeauna. O sa mai primim un numar de doze, iar noi, in clipa aceea trebuie sa alegem ce copii vaccinam“, afirma vicepresedintele SNMF.

In acest context, apare intrebare: In functie de ce criterii se face aceasta selectie?

Va dati seama ca trebuie sa ne cream propriile criterii. In situatia vaccinului hexavalent este poate putin mai usor pentru ca alegem in functie de numarul de doze pe care le au copiii in antecedente. Vom vaccina cu prioritate copiii care nu au nicio doza. La fel se intampla si cu vaccinul ROR. Daca primim mai putine doze ii vaccinam mai intai pe cei care nu au nicio doza, ca sa inceapa sa faca protectie. Dar daca vorbim despre vaccinul tetravalent pe care trebuie sa il faca toti copiii la varsta de 6 ani, este alta situatie. Este un rapel. Nu avem cum sa ii alegem daca primesc cinci doze in loc de 30”, a mai declarat medicul Sandra Alexiu la RFI.

In timp ce aceasta este realitatea din teritoriu, la Ministerul Sanatatii se fac declaratii despre legea care ar presupune obligativitatea vaccinarii.

Obligativitatea vaccinarii cu ce, domnilor guvernanti? Cu vaccinuri insuficiente care ajung și foarte tarziu?!

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Adrian Gheorghe (CNAS), despre prioritatile mandatului sau: Performanta, transparenta, predictibilitate

De la 1 februarie, in Romania, incepe imunizarea cu vaccinul anti-Covid produs de Moderna

Voiculescu, despre rapelul la vaccinul anti-Covid: Nu exista indicatie medicala pentru alt termen in afara de 21 de zile

Daca se redeschid scolile, elevii simptomatici vor fi verificati cu teste rapide pentru infectia cu SARS-CoV-2

Controale la centrele de vaccinare | Ministrul Sanatatii: Trebuie sa transparentizam procesul