Decizie ce reglementeaza masura de carantina la domiciliu in cazul persoanelor asimptomatice

16/04/2020
Decizie ce reglementeaza masura de carantina la domiciliu in cazul persoanelor asimptomatice

Decizie ce reglementeaza masura de carantina la domiciliu in cazul persoanelor asimptomatice

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/decizie-ce-reglementeaza-masura-de-carantina-la-domiciliu-in-cazul-persoanelor-asimptomatice/

Un nou ordin al ministrului Sanatatii care reglementreaza instituirea masurii de carantina institutionalizata sau la domiciliu pentru persoanele afectate de Covid-19 a fost publicat in Monitorul Oficial.

Noua decizie modifuca Ordinul nr. 414/2020 privind instituirea masurii de carantina pentru persoanele aflate in situatia de urgenta de sanatate publica internationala determinata de infectia cu COVID-19 si stabilirea unor masuri in vederea prevenirii si limitarii efectelor epidemiei.

Astfel, conform noului ordin de ministriu, prin carantina se intelege atat instituirea masurii de carantina institutionalizata (in spatii special amenajate), masurii de carantina la domiciliu, cat si instituirea izolarii la domiciliu.

Potrivit actului normativ, masura de carantina la domiciliu se instituie numai in situatia in care spatiul permite carantinarea individuala sau in conditii de separare completa de restul locatarilor in acelasi domiciliu, pe baza declaratiei pe propria raspundere, urmatoarelor categorii:

* persoanele asimptomatice care intra pe teritoriul Romaniei venind din zonele cu transmitere comunitara extinsa afectate de COVID-19 (zona rosie);

* persoanele asimptomatice confirmate cu coronavirus;

* membri de familie asimptomatici confirmati cu coronavirus care se carantineaza la acelasi domiciliu.

“Aceste persoane au obligatia de a se carantina la domiciliu, dupa caz, timp de 14 zile, precum si de a anunta medicul de familie cu privire la data la care a inceput carantinarea, prin mijloace de transmitere la distanta, in vederea monitorizarii starii de sanatate, acestea fiind monitorizate si controlate zilnic privind respectarea masurii”, se precizeaza in ordinul MS.

Data la care incepe perioada de carantina sau izolare la domiciliu este dispusa in urma anchetei epidemiologice de catre directiile de sanatate publica.

Tot actul normatic mai precizeazaca DSP-urile au obligatia, ca la iesirea din carantina, sa elibereze persoanelor un aviz epidemiologic.

Etichete: carantina institutionalizata, carantina la domiciliu, izolare la domiciliu, persoane asimptomatice covid-19, aviz epidemiologic carantina, adeverinta carantina dsp

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: