De la 1 iulie pacientii ar putea avea acces la medicamente de ultima generatie

25/03/2013

De la 1 iulie pacientii ar putea avea acces la medicamente de ultima generatie

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/de-la-1-iulie-pacientii-ar-putea-avea-acces-la-medicamente-de-ultima-generatie/

poza ministerul sanatatiiAsociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) a declarat ca Ministerul Sanatatii va finaliza pana la sfarsitul lunii martie metodologia de introducere a unor medicamente noi pe lista celor compensate, astfel incat incepand cu data de 1 iulie 2013 pacientii sa poata avea acces la medicamente de ultima generatie, disponibile in Europa de mai bine de sase ani.

Totodata, ARPIM a mai declarat ca incepand cu 1 iulie a.c. lista de medicamente compensate si gratuite va fi actualizata periodic, la fiecare 180 de zile, urmand sa includa si produse farmaceutice noi. Aceste decizii sunt incluse in protocolul semnat de Ministerul Sanatatii si ARPIM, care are drept obiectiv principal garantarea accesului pacientilor la tratamente corespunzatoare. Pornind de la acest protocol, Ministerul Sanatatii va propune Executivului semnarea in luna aprilie a unui memorandum care sa reprezinte un angajament al ambelor parti, pe termen mediu si lung.

Conform declaratiilor directorului executiv al ARPIM, Dan Zaharescu, protocolul prevede organizarea unor intalniri trimestriale intre parteneri, care sa asigure dezbaterea anticipata a proiectelor legate de industria farmaceutica: “Avem in vedere, de asemenea, elaborarea in comun a unor programe pentru cresterea gradului de educatie sanitara a populatiei, precum si promovarea unui mediu de afaceri etic.”

De asemenea, Ministerul Sanatatii si ARPIM au stabilit un calendar si un mecanism de lucru pentru perioada urmatoare, cu privire la directiva platilor intarziate, actualizarea listei cu medicamente compensate si gratuite, precum si pentru metodologia de stabilire a preturilor si taxa de clawback.

Platile intarziate vor fi esalonate

 

In ceea ce priveste directiva platilor intarziate, ARPIM este de acord cu initiativa Ministerului Sanatatii de a stabili un calendar de esalonare a platilor care sa se desfasoare pana la finalul anului 2014, astfel incat sa fie evitata presiunea financiara asupra sistemului de sanatate. In legatura cu metodologia de stabilire a preturilor atat Ministerul Sanatatii, cat si ARPIM au afirmat ca este necesar sa se identifice cele mai bune solutii care sa le asigure pacientilor accesul continuu la medicamentele inregistrate in Romania. 

Autor: Agerpress

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: