De ce unele tari restrictioneaza tratamentul pacientilor romani

08/11/2013

De ce unele tari restrictioneaza tratamentul pacientilor romani

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/de-ce-unele-tari-restrictioneaza-tratamentul-pacientilor-romani/

Tot mai multi pacienti romani semnaleaza restrictii ale tarilor europene in ceea ce priveste tratamentul decontat de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate din Romania. Cristian Busoi, presedintele CNAS, a precizat ca aceste restrictionari apar din cauza neplatii serviciilor medicale catre aceste tari de-a lungul anilor.

La ce suma se ridica datoria CNAS

Datoria acumulata prin neplata serviciilor medicale dupa tratamentele pacientilor romani in strainatate are repercusiuni asupra acceptarii noilor tratamente.

Din aceasta cauza multe tari europene sunt restrictive atunci cand vine vorba acceptarii formularelor E 112 si S2 pentru tratamentele in strainatate ale romanilor.

Suma datorata in aceste cazuri se ridica la 168 milioane de euro.

“Va trebui sa crestem banii pe care ii alocam tratamentelor in strainatate, nu pentru ca as vedea neaparat o mare crestere a numarului romanilor care se trateaza in strainatate incepand cu anul viitor, dar in primul rand pentru ca avem inca de platit datorii din anii trecuti si cateva tari europene sunt foarte nelinistite in privinta acestor datorii. (…) De exemplu, un semnal clar este dinspre Germania”, a precizat Cristian Busoi.

Cum se deconteaza tratamentele in strainatate

Presedintele CNAS a explicat care sunt cele 3 tipuri de tratamente de care pot beneficia pacientii romani in strainatate.

“Sunt trei situatii – tratamente de urgenta care se fac pe baza cardului european si nu inseamna costuri pentru pacient, tratamente care nu sunt disponibile in tara si se solicita formularele E112 sau S2, plata se face in acest caz la tarifele din tara in care se efectueaza tratamentul si al treilea caz situatiile in care pacientii vor sa plece in strainatate din propria initiativa sa isi faca tratamentele si in acest caz decontarea se face la nivelul costurilor din Romania”, a specificat Cristian Busoi.

Autor: Agerpress

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

A inceput vaccinarea anti-Covid a copiilor din grupa 5 – 11 ani

Pfizer/BioNTech: Studii clinice pentru un vaccin impotriva Omicron

Prelungirea acordului romano-italian in domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice

Ministerul Sanatatii: 31,71% grad de pozitivare a testelor Covid

DSP Prahova face apel pentru detasarea de cadre